Várhegyi Balázs
0000-00-00 00:00:00

Elhunyt Szabó Szonja. Az 1978-ban született tatai képzőművész születése óta mozgássérült volt. Először csak festett, majd írt is szájjal, később pedig már számítógép segítségével is kommunikált. Szabó Szonja Tata elismert és sokak által szeretett művésze volt.

A művész, képei nagy részét akvarell filccel készítette, pontozásos technikával, de kipróbálta az olajjal és az akvarellel való festést és a vegyes technikát is. Szabó Szonja általános iskolai tanulmányait a Móra Ferenc Általános Iskolában végezte. A rajzolás, festés hazai és nemzetközi sikereit is az iskola tanárának, Rákász Mihály tanár úrnak köszönhette, aki megismertette vele a Jászai Mari Színház Fantázia Műhelyét. Ott Sebestyén J. András beszélte rá a pontozásos technikára, amely elismert stílusjegyévé is vált. Később Szigetvári Krisztina grafikusművész, a Talentum Iskola művésztanára segítette munkáját. Szabó Szonja tagja volt a Szájjal és Lábbal Festők Nemzetközi Szervezetének, képeslapokon, naptárakban is láthatóak alkotásai. Nemcsak Magyarországon, hanem Hollandiába, Prágában, és Gerlingenben is kiállították a képeit, egyik kiállítása kapcsán a venezuelai nagykövet is meglátogatta. A Veszélyben a csend világa, a Diákszövi Alapítvány országos gyermekrajz pályázatokon, a Magyar Rákellenes Liga kiírásán, és a Magyar Posta Bélyegpályázatán nyert országos díjakat, tehetségét a Magyar Napenergia Társaság is elismerte, s az ő illusztrációi díszítik Tos Zoltán mozgássérült verses füzetét. Szabó Szonja alapító tagja volt a Tatabányai Humanitás SE boccia csapatnak, 2011-ben országos bajnok lett BC3-as kategóriában. 2013-ban megnyerte a Komárom-Esztergom Megyei Príma Díj közönségszavazását, és ő vehette át a Közönség Príma Díjat a Jászai Mari Színházban szervezett gálán. Szeretetteljes családi, baráti légkörben élt, amit a sors ajándékának tartott. A családja, és édesanyja, Szabó Helga tanítónő, kifogyhatatlan odaadással, türelemmel és szeretettel segítette, támogatta életútján. Szabó Szonja Tata elismert és sokak által szeretett művésze volt, aki betegsége ellenére is az életörömöt, a szépséget, és a szeretetet közvetítette mindannyiunk számára. Aktív közösségi életet élt, közvetlen és kedves személyisége felejthetetlen, megindító példa volt számunkra. Egyik korábbi interjújában így nyilatkozott: -„ A képeim színeivel, az egyszerű életből vett formáival, a természet szeretetével próbálom életem mottóját közölni: Az élet szép, szeretni jó.” Szabó Szonja, alkotásaival sokunk életét tette szebbé, életével, munkásságával mindenkit szeretetre tanított.

Végső útjára 2016. október 12-én kísérték a családtagok, sporttársak, művésztársai, ismerősei. Külön búcsúztatta Michl József, Tata városának polgármestere, valamint Válóczi Ferenc, a KEM Mozgáskorlátozottak Egyesületének képviseletében.

Emlékét, a közös programokat őrizve búcsúzik Tőle a Bázis Gyermek és Ifjúsági Egyesület is.


Várhegyi Balázs
0000-00-00 00:00:00

Az esztergomi Szentgyörgymezői Olvasókör Mudrák Béla emléke előtt tisztelegve rendezte meg a 9. Méz-napot In memoriam Mudrák Béla (1930-2007) címmel. Először Esztergomban a méz felhasználási módjait ismertették, másnap pedig a rendezvény Bátorkeszin, Mudrák Béla szülőfalujában folytatódott Esztergom köszönti Bátorkeszit címmel.

Esztergom köszöntötte Bátorkeszit


Várhegyi Balázs
0000-00-00 00:00:00

A Petőfi Sándor Program felvidéki ösztöndíjasaival találkozott Czimbalmosné Molnár Éva Magyarország pozsonyi nagykövete és Molnár Imre a Pozsonyi Magyar Intézet igazgatója. Az ösztöndíjasok és mentoraik a terveikről és a feladataikról beszélgettek a nagykövetség épületében megtartott találkozón.


Várhegyi Balázs
0000-00-00 00:00:00

Fiatalok részvételével kezdődött el a Csappj bele! család és párkapcsolat segítő programsorozat.

Komáromban, október 5-én, a Révkomáromi Selye János Gimnáziumban vette kezdetét az a programsorozat, amelyet a párkapcsolati harmónia megteremtésének elsajátítása céljából indítottak el a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségéhez és a Családlánchoz csatlakozott felvidéki szervezetek fiatalok, szülők és nagyszülők részére.

Az első csoportVárhegyi Balázs
0000-00-00 00:00:00


Várhegyi Balázs
0000-00-00 00:00:00


Várhegyi Balázs
0000-00-00 00:00:00

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Civil Információs Központ (CIC) szervezésében október 15-én a kárpát-medencei civil élet képviselői és döntéshozói találkoztak Lajosmizsén, a Geréby Kúriában tartott III. Kárpát-medencei  Civil Konferencián, hogy eszmecserét folytassanak a civil szerveződések közösségteremtő erejéről és lehetőségeiről Magyarországon, valamint a Kárpát-medencében.

Basky András, Lajosmizse polgármestere 


Várhegyi Balázs
0000-00-00 00:00:00

A Széchenyi István Polgári Társulás, a Jókai Közművelődési és Múzeum Egyesület és a Csemadok Komáromi Városi Szervezete közös megemlékezésére október 17-én került sor, az észak-komáromi Kultúrpalotában.


Várhegyi Balázs
0000-00-00 00:00:00

„TASZŐSZOMA” címmel rendeztek kiállítást az erdélyi Szovátán. Az október közepén megrendezett esemény a képzőművészetek fontossága és a közösségek találkozása mellett a kárpát-medencei egységes magyar nemzettudat megerősítését is szolgálta.


Várhegyi Balázs
0000-00-00 00:00:00

Tizenötödik alkalommal rendezte meg sportnapját a Csepel-Szigeti Fogyatékosok Sportegyesülete október 16-án, Kiskunlacházán, amelyen idén felvidéki résztvevői is szerepeltek.

Roll Dance kerekesszékes együttes

Medvegy Judit, a CSEFOSZ SE elnökének a meghívására a rendezvényre több mint kétszáz versenyző érkezett nemcsak a kistérség vonzásköréből, hanem ebben az évben először nagypakai és nagymegyeri vendégek is bemutatkoztak.


Várhegyi Balázs
0000-00-00 00:00:00

Az elmúlt hét bővelkedett magyar programokban Kassán. A legnagyobb szabású rendezvény a Rákóczi 110 éve Kassán című négynapos konferencia volt, melyen 28 szlovákiai és magyarországi előadó vett részt. A tanácskozást a Kassai Polgári Klub szervezte a Kelet-szlovákiai Múzeummal és a Kassai Történelmi Társasággal karöltve. A fővédnökséget Zdenko Trebuľa, a Kassai Önkormányzati Kerület elnöke és Richard Raši, Kassa főpolgármestere vállalta.


Várhegyi Balázs
0000-00-00 00:00:00

Elindult Felvidéken a magyar nyelvű lelki elsősegély telefonszolgálat

Október végétől, baj esetén már Felvidékről is hívható telefonon a magyar nyelvű lelki elsősegély. A minimálisnak számító helyi tarifával hívható szolgáltatás a 0904 500 338-as (T-Mobile) és a 0918 500 333-as (Orange) számokon érhető el és névtelenül vehető igénybe. A  felvidéki magyarok hívásait egy különleges technikai berendezés segítségével díjmentesen fogadják Magyarországon, ahol jelenleg 500 önkéntes dolgozik a segélyközpontokban. A segítők komoly tapasztalattal rendelkeznek a mentálhigiénés prevenció, a lelki egészség védelme, a krízis-intervenció és az öngyilkosságok megelőzése területén.

A Felvidéki Lelki Elsősegély Telefonszolgálatot a Szövetség a Közös Célokért (SZAKC) működteti. Pogány Erzsébet, a társulás igazgatója a telefonszolgálatról elmondta, hogy létrejötte teljes mértékben helyi és anyaországbeli civil szervezetek érdeme. A SZAKC kezdeményezésének magvalósításában a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége és a Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetsége vett részt.

Felvidek.maVárhegyi Balázs
0000-00-00 00:00:00

A komáromi Selye János Gimnázium mellett működő Király Püspök Alapítvány az elmúlt években rengeteg segítséget nyújtott az iskola számára. Az alapítvány célja a tehetséges, valamint a szociálisan hátrányos helyzetű diákok támogatása, ill. az iskola eszköztárának fejlesztése. Az alapítványt 1814-ben Király József pécsi püspök, a jezsuita gimnázium volt diákja hozta létre azzal a céllal, hogy anyagi támogatást nyújtson a gimnázium diákjainak. Az alapítvány 1945-ig működött, majd 1992-ben RNDr. Ipóth Barnabás, a gimnázium akkori igazgatója hívta újból életre.


Várhegyi Balázs
0000-00-00 00:00:00

Felvidéki magyar matematikusokat is segít a nemzetközileg elismert tudós

Első díszdoktorát avatta a komáromi Selye János Egyetem. A doctor honoris causa tiszteletbeli címet a számelmélet területén tevékenykedő dr. Győry Kálmán professzor, akadémikus, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja vehette át.


Várhegyi Balázs
0000-00-00 00:00:00


Várhegyi Balázs
0000-00-00 00:00:00

Idén november 18-19-én is megrendezte az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület, a Szatmárnémeti Kölcsey Kör, az RMDSZ, valamint az Érmindszenti Református Gyülekezet a Kárpát-medencei Ady-megemlékezést, az Érmindszenti zarándoklatot. Idén felvidéki előadóművészek is részt vettek az eseményen.


Várhegyi Balázs
0000-00-00 00:00:00

Pénteken Kiskunmajsán indul az egyhónapos Kárpát-medencei karácsonyi koncertsorozat

Mennyből az angyal címmel új karácsonyi lemezét adta közre csütörtök délután Budapesten a Ghymes. Mostani karácsonyi koncertkörútja során a világzenei formációként is nyilvántartott népszerű felvidéki együttes tizennégy helyen lép fel a következő egy hónap alatt.


Várhegyi Balázs
0000-00-00 00:00:00

Az októberi ünnepségeket követően novemberben is folytatódnak az 1956-os szabadságharc és forradalom tiszteletére szervezett rendezvények Szőgyén testvérvárosában, Tatán.


<
>
<
>BÁZIS GYERMEK ÉS IFJÚSÁGI EGYESÜLET

POSTACÍM: 7900 Szigetvár-Becefa, Fő utca 15/1

Székhely: 2800 Tatabánya, Erőmű tér 7/a

Telefonszám: +36 30 601 4455

E-mail: info@bazispont.hu