A debreceni Arany Lajos nyerte az idei Jókai-díjat

Február 18-án hirdették ki a Jókai Közművelődési és Múzeum Egyesület valamint a budapesti Falvak Kultúrájáért Alapítvány által alapított Jókai-díj győztesét Komáromban.

A komáromi Kultúrpalota dísztermében, február 18-án tartott díjátadó ünnepségen Nick Ferenc, a Falvak Kultúrájáért Alapítvány kuratóriumi elnöke köszöntőjében a Jókai-díj utóéletéről is szót ejtett. Úgy fogalmazott, az eddigi díjazottak utóélete, a magyar irodalomban betöltött szerepük bizonyítja, hogy a Jókai-díj a magyar nemzet irodalmának szerves részévé vált. A Jókai-díj átvételének személyiségformáló hatása van – derült ki abból, ahogy az eddigi díjazottak nyilatkoztak Nick Ferencnek. Színdarabok, könyvek íródnak ma is az eddigi díjazottak tollaiból, ezzel is hozzájárulva az egyetemes magyar kultúrához.

Keszegh Margit, a Jókai Közművelődési és Múzeum Egyesület elnöke elmondta: a Jókai-díj egyik fontos küldetése, hogy megemlékezzenek és tisztelegjenek Komárom szülötte, a regényíró, a politikus, az írófejedelem, a nagy mesemondó Jókai Mór előtt. „Komárom adott a világnak Téged, és Te egy világot adtál nekünk cserébe”- idézte fel Tuba Jánosnak Jókai Mór temetésén elhangzott szavait. Az írót méltatva hozzátette, Jókai volt az, aki nemzetivé tette a regény műfaját és neki köszönhető a magyar olvasóközönség megszületése és kiművelése. Jókai életműve hatalmas kincs az egyetemes magyar irodalomban – tette hozzá.

Az irodalmi pályázat idei győztese a debreceni Arany Lajos újságíró, tanár lett. A Jókai-díj 2017-es évfolyamának témája a Jókai regényeiből készült filmek elemzése és összehasonlítása volt az eredeti regénnyel.. Az ítélő bizottság értékelése szerint a győztes pályamunka alapos, részletekbe menő, tartalmas, és a teljesség igényével készült elemzés. Az arany díszoklevél, a könyvjutalom és Jókai Mór kezének márványlapon elhelyezett gipszmásolata idén tehát a Tiszántúlra került. További arany díszoklevéllel jutalmazták a csongrádi dr. Szenczi Ibolyát, míg a budapesti dr. Bérczessy Lajos, a ceglédi Veres Tamás és az oroszlányi Varga Lajos a megmérettetésen való részvételéért kapott oklevelet.

A rendezvény zárásaként kihirdették a Jókai-díj 2018-as évfolyamának témáját, melynek az Arany János-emlékév kapcsán a címe: Arany János időskori lírájának időszerűsége.Jókai Mór születésének 192. évfordulója alkalmából megrendezett ünnepi műsorban közreműködött Kulin Eduard hegedűművész és Boráros Imre Kossuth-díjas színművész. Az ünnepi díjátadó hagyományosan a magyar Himnusz eléneklésével, valamint Jókai Mór szobrának megkoszorúzásával ért véget.

Felvidek.ma

<
>
<
>BÁZIS GYERMEK ÉS IFJÚSÁGI EGYESÜLET

POSTACÍM: 7900 Szigetvár-Becefa, Fő utca 15/1

Székhely: 2800 Tatabánya, Erőmű tér 7/a

Telefonszám: +36 30 601 4455

E-mail: info@bazispont.hu