A magyar – külhoni magyar kapcsolatok erősítése minden szinten fontos

A Kárpát–medencei Maglód testvértelepüléseinek találkozója egy olyan identitástudatot ápoló rendezvény, amely a hosszúszóiakban a magyarság érzését erősítette meg. 

Maglódon idén tizedik alkalommal került sor az „Apáink nyomdokain” című Kárpát-medencei magyar találkozóra, melynek keretében a felvidéki Hosszúszóval is aláírták a testvértelepülési megállapodást. A lényeg ezekben a kapcsolatokban az, hogy nemcsak az önkormányzatnak van csupán egy hivatalos szerződése, hanem a családok között is vannak kapcsolatok. Amikor vendégül látjuk a testvértelepüléseket, akkor családoknál alszanak a látogatók. Innentől kezdve szorosabb, élő kapcsolatok jönnek létre.

Nagyon sok település rendelkezik megkötött szerződéssel, azonban aktív kapcsolatokkal kevesen. Maglód és Hosszúszó evangélikus gyülekezetei között 2012-ben vált hivatalossá a testvérgyülekezeti kapcsolat. Ez olyan jól sikerült és olyan méllyé vált, hogy amikor Szlovákiában helyhatósági választásokra került sor, az új vezetés elment bemutatkozni a maglódiaknak.

A hosszúszói ünnepségen jelen volt a maglódiak mellett a parciumi Kiskerek község ötfős küldöttsége is.

 

Felvidék.ma

<
>
<
>BÁZIS GYERMEK ÉS IFJÚSÁGI EGYESÜLET

POSTACÍM: 7900 Szigetvár-Becefa, Fő utca 15/1

Székhely: 2800 Tatabánya, Erőmű tér 7/a

Telefonszám: +36 30 601 4455

E-mail: info@bazispont.hu