A magyar szórvány napja a Magyarság Házában

November 15-e, Bethlen Gábor erdélyi fejedelem születésének napja egyben a magyar szórvány napja is. Ezen a napon számos rendezvénnyel hívják fel a figyelmet azokra a közösségekre, amelyek létszámbeli kisebbségbe kerülve mindennap küzdenek megmaradásukért, anyanyelvükért, kultúrájukért.

A Magyar Országgyűlés 2015. november 3-án nyilvánította november 15-ét a magyar szórvány napjává, azóta a Magyarság Háza megrendezi a magyar szórvány napját, amelynek idei díszvendége Kárpátalja volt. A rendezvény felvidéki vendége a Zoboralja, valamint Vadkerti Imre, Sipos Dávid és Zsapka Attila voltak.

A Zoboralja

A Nyitra-vidéki, zoboralji magyarok a Kárpát-medence nyugati felében a magyarság legészakibb, összefüggő csoportját alkotják. A nyelvsziget egyes településeinek etnikai összetétele többször is megváltozott, s napjainkban is mozgásban van. De míg a múlt évezredben a szlovák-magyar beolvadás természetes és lassú folyamat volt, addig a 20. század második felében zajló asszimilációnak politikai eszközökkel is felgyorsított mesterséges lefolyása lett. A Nyitra környéki nyelvsziget 16 magyarlakta településből áll, melyek az összefüggő magyar nyelvterülettől távol, a Zobor-Zsibrica hegyvonulat lábánál, illetve a Nyitra folyó partján helyezkednek el. Népszokásaik között kiemelkedő helyet foglal el az élet egyik legjelentősebb fordulatának, a házasságkötésnek a megünneplése.

Felvidék.ma

<
>
<
>BÁZIS GYERMEK ÉS IFJÚSÁGI EGYESÜLET

POSTACÍM: 7900 Szigetvár-Becefa, Fő utca 15/1

Székhely: 2800 Tatabánya, Erőmű tér 7/a

Telefonszám: +36 30 601 4455

E-mail: info@bazispont.hu