A Nyitra-vidéki Zoboralja hagyományőrzői Tatán

A tatai Magyary Zoltán Népfőiskola Társaság és a Tatai Versbarátok Köre meghívására érkezett a Zoboraljai Hagyományőrző Csoport Tatára, hogy bemutassa a „Nagyanyám életútja” című folklórösszeállítást.

A Felvidék szórványvidékén működő 50 fős csoport a magyar nyelv napján, november 13-án látogatott el az anyaországi városba. A hagyományőrző nyelvsziget hegyoldali települései közül Alsóbodokot, Csitárt, Gímest, valamint Kolon, Nagycétény, Nyitracsehi településekről érkeztek.

A „Nagyanyám életútja” című folklórösszeállítás a parányi nyelvsziget példátlanul gazdag kincsestárából ezúttal az emberi élet legfontosabb állomásait tárja a néző elé autentikus népdalok, népballadák eléneklésével, bemutatásával, a születéstől a halálig, melynek narrátora Varga Márk fiatal hagyományőrző. A fellépők két előadással örvendeztették meg a tatai közönséget. Délelőtt a Tatai Református Gimnáziumban a diákok és tanárok előtt léptek fel, majd délután a Magyary Zoltán Művelődési Központ színháztermében tapsolhatott a közönség a zoboraljai hagyományőrzőknek.

A néprajzkutatás terén igazi kincsesbányának számított és számít ma is a Felvidéken a Nyitra környéki tájegység, ahol őrzik és ápolják a hagyományokat, a népdalkincset, népballadákat és a népviseletet. Kodály Zoltán 1906 és 1917 között több alkalommal gyűjtött a zoboralji falvakban, ahol összesen 947 népdalt jegyzett le.

 

<
>
<
>BÁZIS GYERMEK ÉS IFJÚSÁGI EGYESÜLET

POSTACÍM: 7900 Szigetvár-Becefa, Fő utca 15/1

Székhely: 2800 Tatabánya, Erőmű tér 7/a

Telefonszám: +36 30 601 4455

E-mail: info@bazispont.hu