A párkányi csata évfordulóján

A háromszázharminchárom évvel ezelőtt október 9-én vívott párkányi csatában, III. Sobieski János lengyel király vezérletével sikerült megtörni a százötven éven át tartó török uralmat.

A győztes bécsi csata után a lengyel király a keresztes hadak csapataival a Duna mentén folytatta hadjáratát, hogy kiűzze az országot uraló török hadakat. Párkánynál két ütközetre is sor került. Október 7-én játszódott a csata első része, amikor is úgy tűnt, hogy a király és csapata vesztésre áll, mert a török váratlanul nagy sereggel készült az ütközetre. Október 9-én sok ezer lengyel véráldozata árán Sobieski János lengyel királynak és csapatának mégis sikerült legyőzniük a törököt, s október 28-án már Esztergomban is győzelmet aratva vonultak Budára a végső diadalra.

2008-ban a LIMES-ANAVUM civil szervezet Párkányban emléket állított a lengyelek által jól ismert történelmi jelentőségű eseménynek. III. Sobieski János lengyel király bronzból készült monumentális szobra azóta évente csábítja az idelátogató turistákat, leginkább a lengyeleket.

Október 7-én az Esztergomi Lengyel Kisebbségi Önkormányzat szervezésében a bazilikában tartott ünnepi szentmise után érkezett Párkányba a krakkói történelmi hagyományőrzők Piotr Zapat vezetésével. Korhű ruhákban, történelmi zászlóikkal sorakoztak fel királyuk szobra elé.

A megemlékezés után valamennyien Esztergomba vonultak át a Duna partján lévő Sobieski-emlékműhöz, ahol köszöntőt mondott Jerzy Snopek, a Lengyel Köztársaság budapesti nagykövete. A megemlékezés itt is koszorúzással fejeződött be, ahol a LIMES-ANAVUM tagjain kívül ott voltak a helyi képviselők, a múzeum, valamint a Lengyel Baráti Kör tagjai is.

Felvidék.ma

<
>
<
>BÁZIS GYERMEK ÉS IFJÚSÁGI EGYESÜLET

POSTACÍM: 7900 Szigetvár-Becefa, Fő utca 15/1

Székhely: 2800 Tatabánya, Erőmű tér 7/a

Telefonszám: +36 30 601 4455

E-mail: info@bazispont.hu