A párkányi régió értékeiről hangzott el előadás Esztergomban

A nánai Dánielné Matus Erzsébet, a Limes Anavum Polgári Társulás elnöke tartotta az Esztergom és környéke kincsei című ismeretterjesztő előadás-sorozat 26. előadását Esztergomban, a Szent Adalbert Központban november 11-én. A sorozat szervezője a Laskai Osvát Antikvárium.

Először az Örökségünk - Vallomások a szülőföldről című 30 perces filmet nézte meg a közönség, amely Nána 1157-1997-ig terjedő történetéből mutat be pillanatképeket.

A második részben Dánielné Matus Erzsébet összefoglalta a volt párkányi járás és az egykori Esztergom vármegye falvainak azon értékeit, amelyek megtartói erői az itt élő, még mindig többségben élő magyarságnak.

A bazilika látványa, a természeti táj, a három folyó - az Ipoly, a Garam, a Duna - térsége mind földrajzilag, mind néprajzi kincseivel megtartó erőt kellene, hogy adjon az itt élő embereknek. Az anyanyelv használatát, őrzését is az örökség részeként említette.

Elmondta, hogy az 1990-es években felelevenedett a hagyományőrző tevékenység. Csoportok működtek, amelyek közül kiemelte a bényi Csókás Ferenc által irányított népi ifjúsági tánccsoportokat, a széles régióban ismert kurtaszoknyás falvak találkozóit. Az előadó kiemelte, az ilyen jellegű kulturális életnek nemcsak Bényben, de a környező falvakban sincs már meg az utánpótlása.

A letűnő értékek mellett azért a reményt keltő kezdeményezéseket is ismertette. A Bényben felújított Szentkút, vagyis - ahogy a helyiek emlegetik – a Kutacska,újra a környékbeli hívők zarándokhelye lett. Máig él a farsangi maskarázás Helembán, a téltemetés Garamkövesden, a szentcsaládjárás Garampáldon, és Kisgyarmaton ez évben állítottak Szent Márton-emlékművet. Kiemelte az Ipoly menti településen, Ipolyszalkán működő élő tájház példaértékű oktatói programjait óvodások, iskolások és felnőttek számára.

Felvidek.ma

<
>
<
>BÁZIS GYERMEK ÉS IFJÚSÁGI EGYESÜLET

POSTACÍM: 7900 Szigetvár-Becefa, Fő utca 15/1

Székhely: 2800 Tatabánya, Erőmű tér 7/a

Telefonszám: +36 30 601 4455

E-mail: info@bazispont.hu