A roma holokauszt áldozataira emlékeztek Dunaszerdahelyen

A megkoszorúzott emlékmű

Nemzetközi részvétellel emlékeztek meg Dunaszerdahelyen a roma holokauszt áldozatairól augusztus 2-án, a Halpiac téri emlékműnél. A megemlékezésen számos közjogi méltóság vett részt.

A Romológiai Kutató- és Módszertani Intézet és Dunaszerdahely Városa által szervezett megemlékezésen beszédet mondott Ravasz József, a Romológiai Kutató- és Módszertani Intézet Igazgatója, majd Lucia Žitňanská, szlovák igazságügyi miniszter következett, őt Ravasz Ábel, a roma közösségek kormánybiztosa követte. Szólt az egybegyűltekhez dr. Hájos Zoltán, Dunaszerdahely polgármestere is, végezetül Pavol Mešťan, a pozsonyi Zsidó Kultúra Múzeum igazgatója zárta a beszédek sorát. A megemlékezésen részt vettek többek között szlovák és magyar közjogi méltóságok, valamint Magyarország, az Amerikai Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Németország, Olaszország, Spanyolország és Franciaország nagykövetségének küldöttei. A koszorúzás előtt egyperces csenddel adóztak az áldozatok emlékének.

Egyperces néma csend az áldozatokért

1944. augusztus 2-ról 3-ra virradóra több mint háromezer romát mészároltak le az auschwitz-birkenaui koncentrációs táborban. Augusztus 2. a Cigány Világszövetség 1972-es párizsi kongresszusának határozata alapján lett a cigány holokauszt nemzetközi emléknapja. A szervezet kezdeményezte, hogy ezen a napon délben, egyperces csenddel emlékezzenek meg a holokauszt cigány áldozatairól.

 

Felvidék.ma

<
>
<
>BÁZIS GYERMEK ÉS IFJÚSÁGI EGYESÜLET

POSTACÍM: 7900 Szigetvár-Becefa, Fő utca 15/1

Székhely: 2800 Tatabánya, Erőmű tér 7/a

Telefonszám: +36 30 601 4455

E-mail: info@bazispont.hu