A Szent István emlékérem újra Felvidékre került

Az Esztergomi Vármúzeum Lovagtermében szeptember 17-én 14. alkalommal tartották meg a Szent István-díjátadó ünnepséget. Idén Kallós Zoltán, erdélyi néprajzkutató és népzenegyűjtő kapta a rangos kitüntetést. Lábik János párkányi festőművész munkásságát Szent István-emlékéremmel ismerték el.

Lábik János és felesége

A Bihari Antal által létrehozott országos viszonylatban harmadik legrangosabb díjat a kuratórium döntése alapján már sok ismert közéleti személy megkapta az elmúlt 15 évben, mint például Tőkés László, Duray Miklós, Orbán Viktor, Makovecz Imre, Nemeskürthy István, Pozsgay Imre, Tamás Ilona, Halzl József.

Az idei díjat a Válaszúton élő Nemzet Művésze, Kossuth-díjas néprajztudósnak, népzenegyűjtőnek, Kallós Zoltánnak ítélte a kuratórium. A 90 éves művész méltatását Rétvári Bence parlamenti államtitkár és Jankovics Marcell, a Szent István-díj Alapítvány elnöke mondta el.

A Szent István-emlékérmet újra a Felvidékre ítélte a kuratórium, immár harmadik alkalommal. Dániel Erzsébet és Burian László esperes után Lábik János, Párkányban élő Pro Urbe-díjas festőművész kapta az elismerést. A 83 éves művész aktív tevékenységet fejt ki városa illetve a régió érdekében.

A díjátadáson most is rangos vendégek voltak jelen: Tőkés László református püspök Erdélyből, Schmidt Pál volt köztársasági elnök, Kozma Atya és számos korábbi kitüntetett. Lábik János tiszteletére Párkányból is sokan érkeztek.

 

Felvidek.ma

<
>
<
>BÁZIS GYERMEK ÉS IFJÚSÁGI EGYESÜLET

POSTACÍM: 7900 Szigetvár-Becefa, Fő utca 15/1

Székhely: 2800 Tatabánya, Erőmű tér 7/a

Telefonszám: +36 30 601 4455

E-mail: info@bazispont.hu