A Szent Korona Komáromban tartózkodására és V. László királyra emlékeztek

Az Egy Jobb Komáromért Polgári Társulás a dél-komáromi Endresz Csoporttal február 23-án este előadással egybekötött megemlékezést tartott a Nádor utcai Viking kávézóban a Szent Korona Komáromban tartózkodásának és V. László király születésének 577. évfordulója alkalmából.

Az emlékest szervezői emlékeztettek arra, hogy a Szent Korona huzamosabb ideig is a városban tartózkodott, majd az itt született Habsburg-házi magyar király fejére került.

V. László az egyetlen Habsburg uralkodó, aki Ausztrián kívül született. Édesapja, I. Albert még a fia születése előtt pár hónappal elhunyt, az országot pedig osztrák kézre adta. Ezért kellett V. László édesanyjának, Luxemburgi Erzsébet anyakirálynőnek elhozatnia a Szent Koronát a visegrádi várból. Erre egyik komornáját, Kottaner Jánosné Wolfram Ilonát kérte meg.

A Szent Koronának igen kalandos útja volt Komáromig, ahol pár napig tartózkodott. A szent ereklye a Duna jegén, szánon, paplanba rejtve a királynő vajúdása idején érkezett a városba, hogy V. László fejére kerüljön. Bár a koronázási ceremóniára 1440.5.15-én Székesfehérváron került sor, addig a két legfontosabb közjogi méltóság jelenléte öregbítette a város hírnevét. Zűrzavaros időket élt meg akkor az ország, amit tulajdonképpen a rendek irányítottak. Ők hívták be az országba uralkodónak a lengyel királyt, III. Ulászlót. Így az 1440. májusában királlyá koronázott V. Lászlót csak az ország egyik fele ismerte el. V. Lászlót eljegyezték Valois Magdolna francia hercegnővel. Javában zajlottak az esküvői előkészületek, amikor a fiatal királyt heveny betegség támadta meg. Három nappal később, mindössze 17 évesen hunyt el. A legújabb kutatások szerint fehérvérűségben szenvedett.


Az Endresz Csoport 2010 óta az észak-komáromi Egy Jobb Komáromért Polgári Társulással karöltve szervez megemlékezést a Szent Korona Komáromban tartózkodására, illetve V. László Komáromban való születésére emlékezve. Az idén Észak-Komáromban tartott rendezvényen a Selye János Egyetem történész hallgatója, több díjnyertes pályamű szerzője, Bencze Dávid tartott előadást.

Az előadást követően a résztvevők megkoszorúzták V. László Anglia parkban álló szobrát.

SzE

<
>
<
>BÁZIS GYERMEK ÉS IFJÚSÁGI EGYESÜLET

POSTACÍM: 7900 Szigetvár-Becefa, Fő utca 15/1

Székhely: 2800 Tatabánya, Erőmű tér 7/a

Telefonszám: +36 30 601 4455

E-mail: info@bazispont.hu