A Szlovákiai Magyar Iskolák és a Kárpátaljai Magyar Iskolák Országos Tanévnyitó Ünnepsége Nagyszelmencen

Az Ung-vidéki Nagyszelmencen tartották a felvidéki és kárpátaljai magyar iskolák országos tanévnyitóját. Első alkalommal került sor ilyen jellegű, közös tanévnyitóra, ezért mind a helyszín, mind a rendezvény szimbolikus értékű volt. A szlovák–ukrán határ mentén fekvő településen rendezett tanévnyitó az összetartozás, az összefogás és az egymásra találás üzenetét hordozta.

A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége (SZMPSZ) és a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) szervezésében megtartott tanévnyitón számos kárpátaljai, magyarországi és szlovákiai közéleti személyiség tette tiszteletét.

A rendezvény  ökumenikus istentisztelettel vette kezdetét a helyi görögkatolikus templomban, majd azt követően ünnepi beszédek hangzottak el.

Az ünnepi beszédek sorát  Jókai Tibor, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének elnöke nyitotta. Beszédében a jövőbeni célokat, nemes feladatokat ismertette.

Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős helyettes államtitkára röviden felvázolta a jelenlegi oktatáspolitikai célokat és a jövőbeni terveket, valamint tolmácsolta Balog Zoltánnak, az emberi erőforrások miniszterének üzenetét.

Grezsa István, a magyar Miniszterelnökség Szabolcs–Szatmár–Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének és összehangolt fejlesztési feladatainak kormányzati koordinációjáért felelős kormánybiztosa a gyakorlati nemzetegyesítés szép példájának nevezte a közös tanévnyitót. Dobó István példáját említve biztatta a jelenlévőket, hogy  a múltból erőt merítve kell tudni akár vesztes helyzetből is diadalt aratni,  nemzeti közösséget építeni.

Orosz Ildikó, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség elnöke a Kisszelmenc és Nagyszelmenc között a második világháború után drasztikusan meghúzott határ, az emberek közé emelt falak következményeit elevenítette fel, és az elszakadt kötél szálainak újbóli összekötését méltatta.

A rendezvényen közreműködött a nagyszelmenci születésű Tóth Tibor, a Komáromi Jókai Színház igazgatója, a Cantabile kamarakórus Nagykaposról, a nagyszelmenci Dobó István Gyermekkórus, valamint hangszeres zenével Choma Manuela és Tóth Ingrid.

<
>
<
>BÁZIS GYERMEK ÉS IFJÚSÁGI EGYESÜLET

POSTACÍM: 7900 Szigetvár-Becefa, Fő utca 15/1

Székhely: 2800 Tatabánya, Erőmű tér 7/a

Telefonszám: +36 30 601 4455

E-mail: info@bazispont.hu