A tánc nyelve is összekötötte a gyerekeket a Szent László Társulat néptánctáborában

Idén már tizenharmadik alkalommal szervezte meg néptánctáborát a Szent László Társulat, ezúttal Budapesten. A táborban közel negyven felvidéki gyerek vett részt Bősről, Nyékvárkonyból, Nyitracsehiből, Perbetéről, de ezúttal érkeztek Muravidékről, Kárpátaljáról és Magyarországról is táncolni vágyók.

A tábornak a Szent Angéla Ferences Általános Iskola és Gimnázium adott otthont. A résztvevők napi kétszer két órában somogyi és szilágysági néptáncot tanulhattak Szente János és Cseke-Marosi Eszter, Farkas Gábor és Balaskó Enikő néptánctanárok vezetésével. Utóbbi a Muravidékről, előbbi a Felvidékről érkezett. A zenét Kővári Péter és Bandája, valamint Cseke Attila dudás biztosították. A táborvezető Jeszenői Gábor, a Szent László Társulat társelnöke volt.

A tábor fő támogatója a Rákóczi Szövetség volt. A muravidéki résztvevők a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség jóvoltából először vettek részt a táborban.

A néptánctábort eleinte hat évig a Zoborvidéken szervezték. Minden évben más és más tájegység táncaival ismerkedhetnek meg a résztvevők, így gazdagítva néptáncismeretüket. Kiemelten fontos, hogy a szórványból érkezett résztvevők egymással itt magyarul tudtak beszélni, s a szórakozás mellett egymás kultúráját, szokásait is megismerhették.

Felvidék.ma

<
>
<
>BÁZIS GYERMEK ÉS IFJÚSÁGI EGYESÜLET

POSTACÍM: 7900 Szigetvár-Becefa, Fő utca 15/1

Székhely: 2800 Tatabánya, Erőmű tér 7/a

Telefonszám: +36 30 601 4455

E-mail: info@bazispont.hu