Ág Tibor emléknapok a Zoboralján

Pográny és Gímes községek után Alsóbodokon került sor az Ág Tibor népzenekutató, karnagy, zenepedagógus emlékére szervezett napokra a Zoboralján október 21-én és 22-én.

896-tól 1301-ig magyar fejen volt a Szent Korona és ez a húsz uralkodó tette naggyá Magyarországot – mondta Katona István néprajzkutató Somogyi Győző, a  Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas  magyar grafikus és festő kiváló művész Árpád-házi királyaink című kiállításának megnyitóján

Katona István és tanítványa, Bencz Zsolt dudanóta-vetélkedővel bizonyították, hogy igenis megfér két dudás egy csárdában. A Martosi Hagyományőrző Együttes kéméndi és csallóközi táncokat és a martosi lakodalmat mutatta be. Báránykát vittünk, angyalkát hoztunk – a lagzit követően keresztelő helyszíne lett a kultúrház színpada a Gesztei Téliződ Hagyományőrző Csoport jóvoltából, majd Sándor Marianna és kislányai gyermekdalokkal és mondókákkal szórakoztatták a közönséget.

Holec Ilona altatódalát követően Jókai Mária néprajzkutató elmesélte, hogy a régi adatközlők a gyűjtések során csak legyintettek, nem nagyon akarták elénekelni ezeket a „semmi nótákat”, pedig a gyermekdalok és játékok, az esti közös ima a szülőkkel mind-mind szervesen hozzátartozott az emberi élethez. Az alsóbodoki lányok a virágvasárnapi népszokást, a villőt mutatták be, majd zoboralji gyermekjátékok következtek a nyitracsehi Szél fújja pántlikám gyermektánccsoport előadásában. Sikert aratott a Gímesi Alapiskola csoportjának kalaptánca és az általuk bemutatott gyermekjátékok és táncok is.

A Nyitragesztei Téliződ Hagyományőrző Csoport, az Alsóbodoki Hagyományőrző Éneklőcsoport és a lédeci Hajnalkert Hagyományőrző Csoport Zobor-vidék népdalkincsének szépségét és sokszínűségét bizonyította előadásával a színpadon. A műsort Holec Ilona zárta a Sási kígyó népballadájával.

Az emléknapok az alsóbodoki római katolikus templomban folytatódtak október 22-én. Az ünnepélyes szentmisét követően Korpás Réka népdalénekes koncertjét hallgatta meg a közönség.

Felvidék.ma

<
>
<
>BÁZIS GYERMEK ÉS IFJÚSÁGI EGYESÜLET

POSTACÍM: 7900 Szigetvár-Becefa, Fő utca 15/1

Székhely: 2800 Tatabánya, Erőmű tér 7/a

Telefonszám: +36 30 601 4455

E-mail: info@bazispont.hu