Átadták a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program keretében átalakított első felvidéki intézményt

Ipolynyéken december 7-én adták át azt a felújított óvodaépületet, amely a magyar kormány Kárpát-medencei óvodafejlesztési programjának támogatásával újult meg. Az ipolynyéki óvoda az első átadott épület a program által támogatott felvidéki tanintézmények közül.

Az óvodafejlesztési program keretében mintegy hatmillió forint támogatásból alakították át az intézmény egyes helyiségeit – az épületrész teljes belső felújítását elvégezték, amelyet korábban raktárként használtak. Az óvodát jelenleg 35 gyermek látogatja. Két vegyes korcsoportú osztályban folyik a nevelés. Fokozatosan nő a létszám, így szükség volt már új helyiségekre is. A munkálatokat az utóbbi hetekben fejezték be. A jelen lévő Grezsa István kormánybiztos elmondta, a Felvidéken 58 intézmény újul meg, közülük az első az ipolynyéki. „Az egész program a gyarapodásról szól. Összefogással a Kárpát-medencei önazonosságot is szolgálja az elindított program” – emelte ki a Miniszterelnökség Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének és összehangolt fejlesztési feladatainak kormányzati koordinációjáért felelős kormánybiztosa.

A program most folyó első üteme 17,1 milliárd forint forrásból zajlik, meghívásos pályázat formában 58 felvidéki magyar intézményben folynak átalakítások, felújítások. Önkormányzati fenntartású intézmények mellett egyházi óvodákban is végeznek felújításokat. Mint a kormánybiztos elmondta, a második ütemben  21 milliárd forintot használnak fel. Kiemelte, az első ütemben arányukat tekintve többségben voltak a felvidéki intézmények. Hozzátette, az épületek mellett fontos az ott folyó óvópedagógiai munka minősége is. Ezt szolgálja az óvópedagógusok továbbképzése a Felvidéken.

Felvidék.ma

<
>
<
>BÁZIS GYERMEK ÉS IFJÚSÁGI EGYESÜLET

POSTACÍM: 7900 Szigetvár-Becefa, Fő utca 15/1

Székhely: 2800 Tatabánya, Erőmű tér 7/a

Telefonszám: +36 30 601 4455

E-mail: info@bazispont.hu