Átadták a Magyar Jelenlét Házát Kassán

Október 24-én ünnepélyes keretek között adták át a magyar közösség új, a honfitársak számára otthonteremtő szigetét. Potápi Árpád János, a magyar Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a nemzeti ünnep alkalmából nyitotta meg hivatalosan a Rovás Akadémia tulajdonába tartozó MaJel központot az Erzsébet utca 42. szám alatt.

A Rovás Polgári Társulás közel huszonöt éve tevékenykedik Kassán. A magyar közösségért végzett önfeláldozó munkásságukért megérdemelt jutalmat kaptak. A magyar állam jelentős támogatásának köszönhetően a nemzeti ünnep keretén belül Potápi Árpád János ünnepélyes keretek között átadta a kassai magyarok otthonát, a Magyar Jelenlét Házát. A központ a Szent Erzsébet-székesegyháztól néhány száz méterre található. Méltó helyre került, hiszen a dóm rejti Zrínyi Ilona és II. Rákóczi Ferenc fejedelem földi maradványait, így jelentős  színhelye történelmünknek. A MaJel magyar csomópontnak is tekinthető, mivel a Márai-ház, a magyar tanítási nyelvű iskolák és óvoda, a Thália Színház, a Csemadok, a FIRESZ központja és Magyarország Kassai Főkonzulátusának kereszteződésében található. A magyar református óvoda az épület tőszomszédságában nyitja meg kapuit a közeljövőben. Négy évvel ezelőtt a Rovás Akadémia megkapta Kassa megye elnökének plakettjét és 2015-ben Magyar Termék Nagydíjban részesült, mint szellemi termék.

A Magyar Jelenlét Háza teret ad különböző rendezvények, előadások, koncertek, bemutatók, konferenciák szervezésének.  A Rovás tagjai cégek és intézmények számára is felkínáljak a kassai jelenlét lehetőségét. Az épületkomplexumban nyílt egy figuratív galéria is. Rövidesen egy hungarikumbolt, kézműves és művészeti üzlet is nyílik majd, valamint oktató és multifunkcionális termeket is kialakítanak, amelynek révén a magyar közösség bekapcsolódhat a konferenciaturizmusba is. A Rovás csapata létrehozott egy magyar művészkávézót és könyvtárat is, melyet Kolár Péter emlékére avatnak fel februárban. Ezekben a termekben nyugodt körülmények között tartózkodhatnak diákok, értelmiségiek, nyugdíjasok. Előadások, könyvbemutatók, zenei estek, kiállítások kerülhetnek itt megrendezésre. A Rovás tervei között szerepel a kassai művésztelep létrehozása is.  „A Magyarország kicsiben program az állandó magyar jelenlét biztosítását tervezi Márai szülővárosában.  Egy olyan volumenű, a jelenen messze túlmutató központot hozunk létre a magyarországi és szlovákiai partnerszervezetekkel közösen, amely példaértékkel bírhat más szervezet útkeresésében. Emellett aktív jelenlétével járulhat hozzá a MaJel központ a kassai és a Kassa-környéki magyarság megmaradásához, az életerős és minőségi magyar kulturális jelenléthez.

Felvidék.ma

<
>
<
>BÁZIS GYERMEK ÉS IFJÚSÁGI EGYESÜLET

POSTACÍM: 7900 Szigetvár-Becefa, Fő utca 15/1

Székhely: 2800 Tatabánya, Erőmű tér 7/a

Telefonszám: +36 30 601 4455

E-mail: info@bazispont.hu