Az Ady Endre Diákkör kapta a Fiatalok a Polgári Magyarországért-díjat

Prágai magyarokat tömörítő, Ady Endre nevét viselő diákkör kapta idén a Fiatalok a Polgári Magyarországért díjat, amelyet Mádl Dalma, Mádl Ferenc néhai köztársasági elnök özvegye és Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere nyújtott át Erdélyi Ágnesnek, a szervezet elnökének.

Az ünnepségen Balog Zoltán azt mondta, a kitüntetést a csehországi magyar fiatalok eredményes megszólításáért, a prágai magyar közösség építéséért, kiemelkedő és hiánypótló magyar programok szervezéséért, lebonyolításáért, a magyar hagyományok ápolásáért ítélték oda.

Kövér László, az Országgyűlés elnöke hangsúlyozta: az Ady Endre Diákkör minden tagja bebizonyította az alapítása óta eltelt hatvan évben, hogy magyarnak lenni nem pusztán állapot, hanem magatartás.

A két ország történelme azonban nem csupán a régmúltban kapcsolódott össze - jelezte. Felidézte, hogy éppen hetven éve indult meg a lakosságcsere keretében az első, felvidéki magyarokkal teli vonat Csehszlovákiából. Csaknem százezer magyarnak kellett elhagynia azt a Felvidéket, amely évszázadokon át elválaszthatatlan része volt a magyar hazának.

A díjat Erdély Ágnes az Ady Endre Diákkör elnöke vette át. Köszönő beszédében kiemelte: “Minden magyarországi és külhoni társunknak üzenjük, hogy éljen a mának és összepontosítson a jövőre. Tegye ezt azért, hogy 60, de 600 év után is egy erős és tudatos nemzet lakjon Európa szívében.”

<
>
<
>BÁZIS GYERMEK ÉS IFJÚSÁGI EGYESÜLET

POSTACÍM: 7900 Szigetvár-Becefa, Fő utca 15/1

Székhely: 2800 Tatabánya, Erőmű tér 7/a

Telefonszám: +36 30 601 4455

E-mail: info@bazispont.hu