Az "Év Önkéntese díj" története, s 2016-os aktualitásai

A Bázis Gyermek és Ifjúsági Egyesület alapvető célja volt, mikor 2011-ben, az Önkéntesség Évében megalapította a Komárom-Esztergom megyei Önkéntességért díjakat, hogy még többek számára tegye vonzóvá az önkéntes tevékenységet, és hogy az önkéntesség társadalmi megítélését még kedvezőbb irányába mozdítsa.
Kisebb helyi közösségek önkéntes kezdeményezéseitől a civil szervezeteken át az önkormányzati fenntartású intézményekig egyre többen jönnek rá, hogy mennyire fontosak az önkéntesek által végzett tevékenységek, és igénylik az önkéntesek munkáját, segítségét.

2012-től az egyesület a Civil Információs Centrum címbirtokosaként, illetve a Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház országos hálózatának megyei képviselőjeként még hangsúlyosabbá igyszik tenni az önkéntesség elfogadtatását, elismertségét.
Maga a díj is nem véletlenül az Önkéntesség világnapján, vagy ahhoz közeli hétvégén kerül átadásra az egyesülethez beérkező jelölések alapján. Fontosnak tartjuk, hogy a civilek tapasztalataira épülve jusson megfelelő helyre a díj, hiszen mindenki a saját környezetében tapasztaltak alapján nyújt be jelölést, s ezáltal számunka is egy jól látható térképet kapunk az egyes térségekben aktívan tevékenykedő magánszemélyekről, szervezetekről. 
Az első két évben 3 kategóriában díjazta az egyesület az effajta tevékenységet elismerésre méltón végzőket, így az Év Önkéntese, Az Év Önkéntes Szervezete, illetve Az év önkéntes programja kategóriákban köszöntöttünk önkénteseket.
Ezek a díjátadások Tatabánya Fő terén, az Adventi Ablaknyitogató keretén belül zajlottak, a helyi lakosság előtt, szabadtéri színpadon, ennek azonban meglehetősen szűkös volt a tér- és időbeli kerete. Ezért gondolta az egyesület vezetése már a következő évben, 2013-ban, hogy méltó ünnepi keretek között bonyolítja le a programot. Így a Polgármesteri Hivatal Tanácsterme szolgált 3 éven át helyszínül, s ekkortól már egy újabb kategóriával, az Év jótevője címmel is kitüntettünk egy-egy magánszemélyt, szervezetet, vállalatot, akik az adott évben a társadalmi felelősségvállalás keretében újszerű módon adott támogató segítséget egy civil szervezet, kezdeményezés, program számára. 
Az idei évben az új helyszín választás egyik oka a megyei lefedettség előremozdítása. Mivel az egyesület Civil Információs Centrumként is üzemel, a megyei hálózatát Civil Információs Pontok által erősíti, s mivel Tata is egy ilyen Pont, ezért is gondoltuk, hogy az adott régió civil szféráját megtisztelve bonyolítjuk ott a programot, s külön köszönet Berczelly Attilának, a Tatai Városkapu Közhasznú Zrt. vezérigazgatójának, hogy nagylelkű támogatásukkal az Új Kajakház Ökoturisztikai Központ szolgált helyszínéül ünnepségünknek.
Nagy örömünkre minden évben sokak által ismert és elismert közéleti személyiségek emelik az ünnep jelentőségét megtisztelő jelenlétükkel, így a mostani díjátadók dr.Illés Boglárka az Emberi Erőforrások Minisztériumának Család- és Ifjúságügyekért Felelős Államtitkárságának helyettes államtitkára, Bánhidy László Esztergom város önkormányzatának alpolgármester, Bereznai Csaba Tatabánya Megyei Jogú Város önkormányzatának alpolgármestere, illetve Domonkos Ágnes, a Tatai Civil Társulás elnöke voltak.
A műsort színesítették: Somogyvári Nóra és Tasnádi Réka harmonikajátéka, felkészítő tanáruk Deményi Roxána, Tóth Luca népdalcsokra, tanára Pitti Katalin, valamint Kovács Réka versmondásának felkészítője Maller Márta voltak.

2016 díjazottai:
Év Önkéntese – Bacsárdi József /Tata/
Bacsárdi József nagyon sokat tesz az emberekért, különösen a fogyatékkal élő személyekért, mozgássérültekért, kisebbségek tagjaikért, időskorúakért,s nagy szeretettel is veszi körül őket. Az egészséges életmód népszerűsítéséért ellátogat a nyugdíjas klubokba, mozgássérültek klubjába, szociális otthonokba. Az általa szervezett sport és egészségnapok, a mozgássérültek által játszott boccia játékban segédkezik illetve bíróként is részt vesz. A rászorultakat adománygyűjtéssel segíti. Bacsárdi József az Áhi Jóga Egyesület vezetőjeként létezésünk legalapvetőbb eszközét, az egészségünk megőrzését tartja legfontosabb küldetésének.

Év Önkéntes szervezete – Élettér Egyesület /Komárom/
A közel 20 éve alapított Élettér Egyesület 2005 óta büszkélkedhet saját ingatlannal, mely Koppánymonostoron található. A Mag-ház civil szolgáltató központként egész évben rendelkezésre áll a lakosság számára, a helyi igényekhez igazodva. Két fő irányvonaluk a civil szolgáltatás, valamint gyermek- és ifjúsági munka. Egész évben folyó eseményeik: osztályközösségek fejlesztése, települési ifjúsági közösségfejlesztések, települési és ifjúsági koncepciók kidolgozása, Önkéntes és Civil Információs Pont, Fiatal Vállalkozókat segítő információs pont működtetése, Mag-hasadás hírújság megjelenése, Tóth Kálmán Népfőiskola önfenntartó civil és művészeti kollégiumának működése, Városi Diáktanács mentorálása, képzése, nyári tábor üzemeltetése. Akkreditált rehabilitációs foglalkoztatóként jelenleg két alkalmazottjuk megváltozott munkaképességű fiatal,akiknek korábban nem volt lehetősége a munkaerő piacra bekerülni. Közel 50 fő a rendszeres önkénteseik száma, melyet az iskolai közösségi szolgálatosok száma tovább bővít. A tavalyi évben kiemelten foglalkoznak az Ács-Jegespusztán élő cigány kisebbség felkarolásával, mindennapi életük színesebbé tételével. A külvilágtól elzárt település lakói örömmel vesznek részt minden, a velük, s értük tett közösségi programokban.

Év Önkéntes programja – Az Esztergomi Otthon Segítünk Alapítvány Meseösvénye
A kisgyermekes családok keresik a lehetőségeket, programokat, ahol gyermekeikkel együtt közösen szórakozhatnak, mindkét fél számára feltöltődést jelent a kikapcsolódás. A utóbbi években felerősödött az igény a népi hagyományok így a népmese iránt. A szülők látják az élményalapú, tapasztalati élményszerzés előnyeit, s keresik is ezeket a lehetőségeket.A Meseösvény 12 állomásának összeállításakor fontos szempont volt, hogy a 4-10 éves gyermekek koruknak megfelelő feladatokban, szórakoztatásban részesüljenek.
Másik új, hasonló programjuk LogiKaland, amely a matematikára épülve élményalapú tapasztalatszerzést visz végbe játékos formában. Az önkéntesekkel megvalósuló program nagy előnye a pálya mozgathatósága, elszállítása az igényelt településekre, helyekre, ezáltal vonzva be mind több gyermeket ebbe az élménybe.A programon az önkéntes segítők számára is meghatározó élmény, hogy a gyerekek igen nagy élvezettel , és lelkesedéssel végzik el a feladatokat, hiszen ez számukra egyfajta megerősítést jelent a munkájuk fontossága, és szükségessé tekintetében.

Év jótevője – T-Szol Zrt. /Tatabánya/
A T-Szol Zrt. jelmondata utal arra, amit a társadalmi felelősségvállalás terén a vállalat stratégiai szinten megfogalmaz. A város lakosainak széleskörű kiszolgálása, életminőségének javítása alapvető feladata. A társadalmi és környezetvédelmi megfontolásokat szem előtt tartva kiemelt feladatának tekinti a helyi közösségek támogatását, legyen az sport, kulturális, hitéleti, családi vagy gyerekprogram. Néhány példa a T-Szol támogatottságát élvező társadalmi csoportok közül: Mosolygós Gyermekekért Alapítvány, Gyermekekért a 21.Századért Alapítvány Szent Borbála Kórház, valamint rászoruló, hátrányos helyzetben élő általános iskolás gyermekek.

Tata, 2016.12.03.
Összeállította: Lendvainé Komlós Zsuzsanna, a Bázis Gyermek és Ifjúsági Egyesület munkatársa

Az Év Önkéntese díj 2016

<
>
<
>BÁZIS GYERMEK ÉS IFJÚSÁGI EGYESÜLET

POSTACÍM: 7900 Szigetvár-Becefa, Fő utca 15/1

Székhely: 2800 Tatabánya, Erőmű tér 7/a

Telefonszám: +36 30 601 4455

E-mail: info@bazispont.hu