Bényben van a Kárpát-medence legnagyobb méretű földvára

Bény (Bíňa) község Szlovákiában, a Nyitrai kerület Érsekújvári járásában. A trianoni békeszerződésig Esztergom vármegye Párkányi járásához tartozott. Dr. Horváth István régész, az esztergomi Balassa Bálint Múzeum nyugalmazott igazgatója tartott előadást a bényi kultúrházban a falu nevezetességeiről, a falugyűlés bevezetőjeként november 7-én. 

Dr. Horváth István bevezetésképpen elmondta, hogy Bény község Géza fejedelem uralkodásának idején szoros kapcsolatba került Esztergommal. Mivel Koppány is számított rá, hogy ő lesz az utód, Géza fejedelem az összecsapásra készülve építtette a hatalmas földvárat Bényben. Fiának, István hercegnek létesítette, hogy az utódlást biztosítani tudja. Katonai tábort alakított itt ki, innen indultak a Koppány elleni támadások. Szent Istvánt itt övezték fel először karddal. Bél Mátyás is járt itt, aki leírásában megemlíti a hármas sáncot, amelyen belül a kisebb, kívül a nagyobbik falu található.

A sánc, amelynek összhossza 5200 méter, ma az államalapítás fontos maradványa Bény falujában. Az 1930-as évektől mostanáig jelentős része már elpusztult, főleg a szövetkezet munkálatainak következtében. Dr. Horváth István arra kérte a bényieket – előadásának befejezéseképpen –, hogy vigyázzanak rá, őrizzék meg Kárpát-medence legnagyobb méretű földvárát.

Felvidek.ma, fotó: www.obecbina.sk

<
>
<
>BÁZIS GYERMEK ÉS IFJÚSÁGI EGYESÜLET

POSTACÍM: 7900 Szigetvár-Becefa, Fő utca 15/1

Székhely: 2800 Tatabánya, Erőmű tér 7/a

Telefonszám: +36 30 601 4455

E-mail: info@bazispont.hu