Bővítik az ipolyszalkai Tájházat

November elején fejezték be az ipari kender aratását Ipolyszalkán. A kendert - bár meglepő -, azzal a céllal kezdték termeszteni, hogy parasztházat építsenek belőle. Ugyanis a Tájház bővítésére van szükség ahhoz, hogy elegendő helyiség legyen a hagyományos tevékenységek bemutatásához nemcsak a gyermekcsoportok, hanem a felnőtt érdeklődők számára, a rendezvényekhez és a több napra érkező vendégek elszállásolásához.

Dikácz Zsuzsanna, a Tájház létrehozója egy olyan régi házépítési módot választott, amely manapság nem él már az emberek emlékezetében: kenderbetonból tervezi az új ház építését a Tájház szomszédságában lévő telken.

A tizenkét éve működő Tájházban hagyományos tevékenységeket folytatnak a helyi kézművesek vezetésével. Dikácz Zsuzsanna szavaival élve nem foglalkozásokat tartanak, hanem azt teszik, aminek éppen ideje van. Közönség is gyűlik köréjük mindig, helyiek és távolból érkezők, kicsik és nagyok egyaránt.

 

Régen a kendert kézzel nyűtték (kihúzták tövestől), majd szárították, áztatták az Ipolyban. A Tájházban már több éve tanítják a gyerekeknek, hogyan lesz a kenderből ruha, a tilolástól egészen a szövésig. Most már azt is megtanulhatják, hogyan kell vetni, leszedni, tárolni, szárítani, magot fogni.

 

Dikácz Zsuzsanna októberben ellátogatott a heves megyei Maklárra, a kendertalálkozóra, ahol sok mindent megtudtak a kender 40 000 féle feldolgozási lehetőségéről, egyrészt mint építőipari, másrészt mint gasztronómiai és gyógyászati alapanyagról. A kendertalálkozón láttak egy pozdorja kiválasztásra alkalmas régi, kézi meghajtású gépet, ennek a továbbfejlesztésén dolgoznak jelenleg.

 

Az építkezést anyagilag támogatja a Bethlen Gábor Alap Zrt. Budapest, de további támogatókat keresnek a parasztporta felépítéséhez. Szívesen fogadják minden érdeklődő segítségét a további teendőkhöz, a kender szétválogatásához és a gúlába rakásához a Tájház udvarán.

Felvidek.ma

<
>
<
>BÁZIS GYERMEK ÉS IFJÚSÁGI EGYESÜLET

POSTACÍM: 7900 Szigetvár-Becefa, Fő utca 15/1

Székhely: 2800 Tatabánya, Erőmű tér 7/a

Telefonszám: +36 30 601 4455

E-mail: info@bazispont.hu