Bővült létszámmal indult a Petőfi Sándor Program

A Kárpát-medence szórványmagyarságát segítő Petőfi Sándor Program keretében augusztus végén 12 ösztöndíjas érkezett a Felvidékre. Az ösztöndíjasok és a befogadó szervezetek száma növekedett az előző évekhez képest.

A Nemzetpolitikai Államtitkárság 2015 tavaszán indította el a Petőfi Sándor Programot, amely az egykori monarchia egész területére kiterjed. Az érintett országokban a magyar szervezetek, egyházak, oktatási intézmények meghatározták azokat a területeket, ahol a legnagyobb hasznukra lehetnek a program ösztöndíjasai.

A program alapvető célja a szórványterületeken fogyásban lévő magyarság identitásának a  megerősítése és a közösségi hálózatok kiépítése, továbbá, hogy első körben lassítsa, hosszú távon megállítsa és visszafordítsa a magyarság számarányának a csökkenését.

A 2017/2018-as programban 65 ösztöndíjast fogadtak be a külhoni magyar befogadó szervezetek. A Felvidékre 12 fő, Erdélybe 31 fő, Kárpátaljára 8 fő, Délvidékre 7 fő, Horvátországba 2 fő, Bosznia – Hercegovinába, Szlovéniába, Macedóniában, valamint Lengyelországba és Csehországba 1-1 fő érkezett.  Az ösztöndíjasok  szeptember elején utaztak el a 65  megjelölt befogadó szervezethez, ahol kilenc hónapot töltenek.

Felvidék.ma

<
>
<
>BÁZIS GYERMEK ÉS IFJÚSÁGI EGYESÜLET

POSTACÍM: 7900 Szigetvár-Becefa, Fő utca 15/1

Székhely: 2800 Tatabánya, Erőmű tér 7/a

Telefonszám: +36 30 601 4455

E-mail: info@bazispont.hu