Csillagok között fényes csillag

A komáromi erődrendszer Újvár részlegében, a hajdani lőporraktárból kialakított  teremben Csillagok között fényes csillag címmel július 29-én  ünnepi megemlékezésre került sor Szent László királyunk trónra lépésének 940., szentté avatásának 825. évfordulója alkalmából.

Stubendek László, Észak-Komárom polgármesterének köszöntője után, Okos Márton, a Szent László-év ötletgazdája, a szintén e teremben megrendezett „Tiszta hittel, erős kézzel” című kiállítás nyitorra meg. Ezt követően beszédet mondott Gaal Gergely, a Szent László-év Tanácsadó Testületének elnöke, aki követendő példaként beszélt Szent László életéről. Különleges pillanata volt a megemlékezésnek, amikor Medgyesy S. Norbert művelődéstörténész Szent Lászlóról szóló énekeket és a szent király Himnuszát közösen énekelte a közönséggel. Végezetül Kiss Tamás, a Győri Egyházmegyei Kincstár és Könyvtár igazgatója néhány szóval felvezette, majd pedig levetítették azt a dokumentumfilmet, amely Szent László királyunk tudósok által még 2011-ben elkészített arcrekonstrukcióját ismerteti.

A magyarországi vendégek egy, a pápa által is megáldott, díszes Szent László-lángtartóval, és Pécsi L. Dániel gyönyörű Szent László-zászlójával ajándékozták meg a felvidéki Komárom városát.

Az ünnepi megemlékezés a Szent András-templomban bemutatott ünnepi szentmisével ért véget, ahol megáldották Fehér Margit képzőművész Szent Lászlóról, Szent Erzsébetről és Szent Margitról készített tűzzománc képeit. A Nemzetközi Szent György Lovagrend tagjai pedig a magyar szentek oltára előtt tisztelegtek.

Felvidék.ma

<
>
<
>BÁZIS GYERMEK ÉS IFJÚSÁGI EGYESÜLET

POSTACÍM: 7900 Szigetvár-Becefa, Fő utca 15/1

Székhely: 2800 Tatabánya, Erőmű tér 7/a

Telefonszám: +36 30 601 4455

E-mail: info@bazispont.hu