Első filmbemutató a Szent Koronáról Párkányban

A Felvidéken először Párkányban kerül bemutatásra A SZENT KORONA ÉS KORONÁZÁSI KINCSEINK NYOMÁBAN című tudományos ismeretterjesztő film. 

A Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézetében 2012 közepe óta működő „Lendület” Szent Korona Kutatócsoport szisztematikus kutatómunkáját mutatja be a film a nagyközönség számára is. A tudományos ismeretterjesztő filmben számos eddig ismeretlen koronázási kincsünk kerül első ízben alaposabb bemutatásra – például a legrégebbi koronás országzászló (1618), az első budai koronázás (1792) magyar királyi udvarmesteri pálcája, vagy éppen egy elveszettnek hitt koronázási jelvény, az utolsó pozsonyi szertartáson (1830) használt koronázási cipellő.

Emellett a nézők megismerkedhetnek a korona legkorábbi hiteles, részletes és színes ábrázolásának keletkezésével, Sopron elfeledett 17. századi koronázóvárosi múltjával, valamint a korona keresztje elferdülésének legvalószínűbb rekonstrukciójával éppúgy, mint a magyar felségjelvény legizgalmasabb kalandjaival, a világhódító Szulejmán szultánhoz és Bethlen Gábor erdélyi fejedelemhez fűződő viszonyával, de még koronázásaink kulisszatitkaival is.

A FilmLab által gyártott egyórás ismeretterjesztő filmet színészek és hagyományőrzők közreműködésével készített illusztrációk gazdagítják. A készítők legfőbb célja az volt, hogy a Szent Koronára, a koronázási jelvényekre és a magyar uralkodók koronázására vonatkozó legfrissebb felfedezések minél szélesebb körben ismertté válhassanak.

A vetítés után beszélgetés lesz a film készítőivel, Maczó Ferenc történésszel, a kutatócsoport tagjával és Bárány Krisztiánnal, a film író-rendezőjével.

A LIMES-ANAVUM Regionális Honismereti Társulás és a Városi  Művelődési Központ, mindenkit szeretettel vár 2017. április 21-én 18:00 órakor a párkányi Danubius moziba.

Felvidék.ma

<
>
<
>BÁZIS GYERMEK ÉS IFJÚSÁGI EGYESÜLET

POSTACÍM: 7900 Szigetvár-Becefa, Fő utca 15/1

Székhely: 2800 Tatabánya, Erőmű tér 7/a

Telefonszám: +36 30 601 4455

E-mail: info@bazispont.hu