Emlékkiállítás Pap Gábor püspök tiszteletére

A Pro Arte Danubií Polgári Társulás Pap Gábor lelkész halálának 120. évfordulója alkalmából emlékkiállítást rendezett a Limes Galéria Dúdor István termében. November 13-tól december 31-ig tekinthető meg az a kiállítás, amely a Dunántúli Református Egyházkerület hajdani püspökének állít emléket. Pap Gábor 1878-tól 1895-ig Komáromban szolgált református lelkészként és a 19. századi keresztény-zsidó párbeszéd előmozdítója volt. A kiállítás védnöke Fazekas László püspök és a Komáromi Református Gyülekezet. A kiállítást Dr. L. Juhász Ilona etnológus nyitotta meg, kurátora Mgr. Fritz Beke Éva PhD., házigazdája Farkas Veronika művészettörténész. A nyitó műsorban közreműködött Fekete Éva és Fekete Vince. Pap Gábor egyik költeményét Angyal Gábor előadásában hallgathatta meg a közönség.

Pap Gábor a Komáromi Református Gyülekezet lelkésze volt és a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke. 1827-ben született a Veszprém megyei Vilonyán, majd 1847-ben végzett a pápai jogi akadémián. 1848 őszén bekapcsolódott a magyar szabadságharcba, melynek leverése után fogságba esett. Lelkészi pályafutása 1850-ben kezdődött. Először Balaton-felvidéken, majd püspökké választása után az Ószőnyi, végül 1878-tól a komáromi gyülekezetekben szolgált.


A dokumentum kiállításon bemutatják Pap Gábor munkásságát, életének főbb állomásait: azokat a helyszíneket, ahol lelkészként tevékenykedett. Kiállításra kerülnek eredeti könyvei, prédikációs beszédei, pecsételője. Megtekinthető az az úrasztal terítő, melyet 1878-ban ajándékozott szülőföldje gyülekezetének, mely ma is a vilonyai református templomot díszíti. Látható ifjúkori portréja, mely a Duna Menti Múzeum tulajdona, valamint bemutatják azt a díszes emléklapot is, melyet a komáromi zsidó hitközség mellett működő Jótékony Egylet 1893-ban készíttetett megemlékezve arról, hogy Pap Gábor püspököt az egylet dísztagjává választották.

A kiállítás december végéig tekinthető meg, melyhez egy 32 oldalas, gazdag képillusztrációkkal kiegészített kiadvány is készült az emlékkiállítás alkalmából.

 

Felvidek.ma

<
>
<
>BÁZIS GYERMEK ÉS IFJÚSÁGI EGYESÜLET

POSTACÍM: 7900 Szigetvár-Becefa, Fő utca 15/1

Székhely: 2800 Tatabánya, Erőmű tér 7/a

Telefonszám: +36 30 601 4455

E-mail: info@bazispont.hu