Emléktáblát avattak Révkomáromban

Háromszáz évvel ezelőtt, az 1715. évi népszámlálási adatok szerint Komárom a Magyar Királyság ötödik legnépesebb és legjelentősebb városa volt. Ebből az alkalomból állított emléktáblát az Egy Jobb Komáromért Polgári Társulás és a dél-komáromi Endresz csoport a Klapka téren található Zichy-palota épületén, november 6-án.

Az emléktáblát Stubendek László, Észak-Komárom polgármestere és Molnár Attila, Dél-Komárom polgármestere leplezte le. A táblát a Zichy-palota falán, a Turisztikai és Információs Iroda bejáratánál helyezték el az emléktáblát, hogy a városba érkező turisták számára is ismert legyen Komárom gazdag történelmi múltja.

Arlett Tamás, az Endresz csoport elnöke beszédében felidézte, háromszáz évvel ezelőtt az akkori népszámlálási adatok szerint Komárom 8321 lakossal rendelkezett, vagyis több lakója volt, mint Pestnek, Pozsonynak, Pécsnek, Győrnek vagy Kassának, s csupán Brassó, Buda, Kolozsvár és Nagyszeben előzte meg. Az emléktábla – Komáromnak erről a magyar történelemben elfoglalt kitüntetett jelentőségéről – három nyelven: magyarul, szlovákul és angolul ad hírt. 

 

Felvidek.ma

<
>
<
>BÁZIS GYERMEK ÉS IFJÚSÁGI EGYESÜLET

POSTACÍM: 7900 Szigetvár-Becefa, Fő utca 15/1

Székhely: 2800 Tatabánya, Erőmű tér 7/a

Telefonszám: +36 30 601 4455

E-mail: info@bazispont.hu