Európai polgári díjat kap a Csemadok

Az Európai Parlament  Kancelláriája június 1-jén döntött  arról, kik kapják az EU tagállamaiban az Európai polgári díjat 2016-ban. A 2008-ban alapított Európai polgári díjjal olyan kivételes teljesítményt nyújtó személyeket és civil szervezeteket díjaz az Európai Parlament, akik hozzájárultak a közös megértés, a polgárok és a tagállamok közötti szorosabb integráció előmozdításához, Európai szinten is értékelhető, komoly teljesítményt nyújtottak működési területükön, vagy az EU értékeinek képviseletére hivatott programokat alakítanak ki. 

A díjra európai parlamenti képviselők magánszemélyeket és szervezeteket jelölhettek. A jelöléseket az EP-képviselőkből álló nemzeti zsűrik rangsorolták, majd az Európai Parlament elnöke vezetésével ülésező brüsszeli zsűri, a Kancellária döntött a díjazottakról.

Szlovákiából az öt jelölt közül egyetlen jelöltet ismertek el, mégpedig a Csemadokot.

Csáky Pál szerint, aki a Csemadokot az európai kitüntetésre jelölte, elkötelezett szlovákiai magyarok generációinak tevékenységét ismerte el az Európai Unió ezzel a döntéssel. A díjat decemberben adja át Brüsszelben az Európai Parlament elnöke a Csemadok elnökének.

Csáky Pál európai parlamenti  képviselő elmondta -  Szlovákia európai uniós elnökségének átvétele előtt -  meg kell mutatnunk magunkat, kultúránk bemutatásával civilizált módon kell jeleznünk, hogy szlovákia nem csak a szlovákoké.

 

Felvidék.ma

<
>
<
>BÁZIS GYERMEK ÉS IFJÚSÁGI EGYESÜLET

POSTACÍM: 7900 Szigetvár-Becefa, Fő utca 15/1

Székhely: 2800 Tatabánya, Erőmű tér 7/a

Telefonszám: +36 30 601 4455

E-mail: info@bazispont.hu