Ezer, diaszpórában élő fiatalnak biztosítanak magyarországi tanulmányutat

A Rákóczi Szövetség – a Magyar Diaszpóra Tanács kérése alapján, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának támogatásával – 2018 januárja és decembere közt mintegy 1 000 diaszpórában élő magyar fiatalnak teremt lehetőséget magyarországi tanulmányútra Diaszpóra Programja keretében, derül ki a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményből.

A Rákóczi Szövetség Diaszpóra Programja keretében 2018-ban 1 000 diaszpórában élő, 10 és 29 év közötti magyar fiatal számára teremt lehetőséget arra, hogy Magyarországra látogasson, lehetővé téve, hogy a diaszpórában élő magyar fiatalok kapcsolatai kialakuljanak és erősödjenek.

A programnak köszönhetően a Magyarországra látogató fiatalok 5-10 nap közötti időtartamot tölthetnek el tartalmasan. Útjuk során minden Magyarországon felmerülő költségüket a program fedezi, az útiköltségükhöz pedig – régiótól függően – sávos rendszerben járul hozzá. A jelentkezés során feltétel, hogy a fiatalok a helyi magyar közösségekben működő hétvégi iskolák, cserkészcsapatok, hagyományőrző- és kulturális egyesületek, esetleg vallási közösségek munkájában legalább egy éve aktívan vegyenek részt. A kiskorú résztvevők csoportjait kísérőknek többnyire néptánctanítók, pedagógusok vagy a magyar közösségi életet szervező felnőttek közül szoktak jelentkezni. Nekik viszont feltétel, hogy ismerjék a magyar nyelvet.

A programra a Magyar Diaszpóra Tanács szervezetei kaptak és kapnak meghívást és összeállításánál a Rákóczi Szövetség arra törekedett, hogy az utazások nagyobb nemzeti és egyházi ünnepekhez, illetve magyar kulturális eseményekhez kapcsolódjanak – például a farsanghoz, az anyanyelvi táborhoz, vagy éppen Gloria Victis vetélkedőhöz. A program része Budapest, a vidéki Magyarország és egy, a Kárpát-medencén belüli, de határon túli magyar régió felkeresése is.

Felvidék.ma

<
>
<
>BÁZIS GYERMEK ÉS IFJÚSÁGI EGYESÜLET

POSTACÍM: 7900 Szigetvár-Becefa, Fő utca 15/1

Székhely: 2800 Tatabánya, Erőmű tér 7/a

Telefonszám: +36 30 601 4455

E-mail: info@bazispont.hu