Felvidéki Magyar Moziklub

A kezdeményezés egyik ötletgazdája Őry Péter, a Pro Civis polgári társulás elnöke. Elmondta, céljuk, hogy közelebb hozzák és elérhetőbbé tegyék a magyar filmművészetet a Felvidék magyarok lakta településein.

"Részint szeretnénk feleleveníteni azt a mára szinte kihalt hagyományt, hogy a kisebb települések lakosai számára is helyben és a legmagasabb műszaki szinten legyen elérhető az audiovizuális kultúra. Másrészt ennek keretében elsődlegesen a magyar filmművészet alkotásait akarjuk ismertté tenni a felvidéki magyar néző számára" - mondta az MTI-nek Őry Péter, a Rákóczi Szövetség, a Mozgó Mozi Kft. és a Pro Civis társulás közös felvetése alapján tető alá hozott kezdeményezésről.
Mint hozzátette, a moziklub keretében gyermek-, ifjúsági, ismeretterjesztő és játékfilmeket is bemutatnak.

"A Moziklubnak eddig nagyon pozitív visszhangja van a települések önkormányzatai részéről, a kezdeményezést szeretnénk hosszú távon fenntartani" - mondta Őry Péter. Hozzátette: mivel célkitűzésük, hogy a magyar kulturális értékek továbbadásával ezen a módon is hozzájáruljanak a helyi magyar közösségek megmaradásához, a vetítéseken való részvétel térítésmentes lesz, azok anyagi kereteit támogatásokból teremtik elő.

Felvidék-szerte folyamatosan minél több magyarok lakta településre szeretnének eljutni, az első szakaszban a dunaszerdahelyi, a komáromi és a galántai járások településein lesznek megállóik. Az első vetítést november 19-én Csallóközcsütörtökben (Stvrtok na Ostrove) tartják.

A Mozgó Mozi már Martoson, a III. Martfeszten is bemutatkozott és nagy sikert aratott.

 

Felvidék.ma

<
>
<
>BÁZIS GYERMEK ÉS IFJÚSÁGI EGYESÜLET

POSTACÍM: 7900 Szigetvár-Becefa, Fő utca 15/1

Székhely: 2800 Tatabánya, Erőmű tér 7/a

Telefonszám: +36 30 601 4455

E-mail: info@bazispont.hu