Felvidéki sikerek a Kárpát-medencei Szent László Tanulmányi Versenyen

A dunaszerdahelyi Vámbéry Ármin Alapiskola nyolcadikos tanulói első helyezést értek el a Szent László Tanulmányi Versenyen, Nagyváradon. 

A nyolc elődöntő Nagyszelmencen (április 28.), Szatmárnémetiben (május 5.), Szabadkán (május 13.), Budapesten (május 24.), Dunaszerdahelyen (május 26.), Székelyudvarhelyen (május 31.), valamint Tordán (június 10.) valósult meg. Az elődöntők során négyfős csapatokban közel 300 magyar felső tagozatos diák mutatta meg felkészültségét Szent László életművéből. Összesen hat országból érkeztek az elődöntőkre, Muravidékről, Magyarországról, Délvidékről, Partiumból, Erdélyből, Székelyföldről, Csángóföldről, Kárpátaljáról egyaránt voltak csapatok.

A felsősök döntőjére június 23-án került sor a Szent László-napok keretében Szent László városában, a nagyváradi várban. Az ünnepélyes eredményhirdetésre június 24-én került sor a Szent László sírját rejtő váradi vár udvarán. A diákság és kísérőtanáraik, valamint a szervező egyesület tagjai mellett megtisztelte jelenlétével az eseményt Tőkés László püspök, Zatykó Gyula, a Szent László-napok főszervezője, Lomnici Zoltán, Czibolya Gábor és Okos Márton, a Szent László-év Tanácsadó Testület tagjai. A fődíjakat átadó Lomnici Zoltán történelmi értékeink átadásáról, Tőkés László pedig az összefogás fontosságáról beszélt.

A Szent László-év apropóján megrendezett Kárpát-medencei Szent László Tanulmányi- és Rajzverseny döntőjén a hat országban zajlott elődöntők két legjobb csapata mérte össze erejét. A verseny tíz fordulóból állt, ahol a gyermekeknek nemcsak a tudásukat, de a kreativitásukat, a gyorsaságukat és az ügyességüket is latba kellett vetniük. A Vámbérysek csapata –Ágoston Dóra (8.C), Bajcár Antónia (8.C), Horváth Henrieta (8.B) és Keszegh Anikó (8.B) – bizonyult a legjobbnak. A dunaszerdahelyi lányok 1 000 000 forint értékű tanulmányi kirándulás támogatást kaptak. A díjat Lomnici Zoltántól, az Emberi Méltóság Tanácsának elnökétől vehették át. Második helyen a szintén felvidéki nagyszelmenci iskola csapata végzett, a harmadikon pedig a székelyudvarhelyi diákok.

Felvidék.ma

<
>
<
>BÁZIS GYERMEK ÉS IFJÚSÁGI EGYESÜLET

POSTACÍM: 7900 Szigetvár-Becefa, Fő utca 15/1

Székhely: 2800 Tatabánya, Erőmű tér 7/a

Telefonszám: +36 30 601 4455

E-mail: info@bazispont.hu