Komáromi mesterségek az idei gyereknapon

Eltűnőben vannak a hagyományos régi mesterségek, amelyekkel kisiparos családok tagjai keresték akár több száz éven keresztül a kenyerüket. A mai gyerekek már csak könyvekből, régi filmfelvételekből vagy nagyszüleik elbeszéléseiből alkothatnak fogalmat a letűnt korok mestereinek tudásáról. Kivételt képez néhány hagyományos mesterség, amire miként régen, mai is nagy szükség van. Órás- és cipészmestert találhatnak a gyerekek Komáromban is, azonban a régi városhoz, hagyományaihoz hű mesterségek képviselőit elvétve. Ezt a hiányt pótolta ebben az évben a koppánmonostori városrészen évek óta nagy sikerrel folyó gyermeknap elképzelése.

A szervezők és együttműködők évről évre tematikus felépítésben készülnek a gyermekek fogadására. Volt már reneszánsz udvar, középkori vásártér, vagy a híres, klasszikus mesefigurák alkotta játéknap. Idén a régi, Komáromhoz kapcsolódó mesterségek és mesterek mutatkozhattak meg.

 

a_vasari_kavalkad.jpg a_vasari_kavalkad.jpg
asztalos_.jpg asztalos_.jpg
ijaszat.jpg ijaszat.jpg
szatocsbolt_1.jpg szatocsbolt_1.jpg

 

A gyerekek mint eddig is, különböző állomásokon más-más tevékenységbe kapcsolódtak be, készítettek edényeket, faragtak táblákat, kipróbálhatták az íjászatot, vagy a híres komáromi halászok mesterségét. Minden állomáson egy-egy tallérral gazdagodtak, amit összegyűjtve a híres szatócsboltban tudtak elkölteni. A szatócsbolt árukészlete a gyermekek érdeklődési körének megfelelő, s évről évre nagyon kedvelt szórakozása.

A szervezők a városrészen tevékenykedő civil szervezetek, intézmények és vállalkozások együttműködése során állt össze, így közel 30 állomáson várták a gyerekeket.

 

<
>
<
>BÁZIS GYERMEK ÉS IFJÚSÁGI EGYESÜLET

POSTACÍM: 7900 Szigetvár-Becefa, Fő utca 15/1

Székhely: 2800 Tatabánya, Erőmű tér 7/a

Telefonszám: +36 30 601 4455

E-mail: info@bazispont.hu