Határon túliak a FICSAK adventi jótékonysági vásárán Budapesten

A határon túli szervezetek képviselőinek nagy élményben volt részük december 3-án Budapesten. A Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége (KCSSZ) és a Családlánc tagszervezetei meghívást kaptak a Fiatal Családosok Klubjától a Családszervezetek második jótékonysági adventi vásárára.

A Kárpát-medencéből mintegy háromszáz résztvevő család érkezett a rendezvényre, amelyen a tagszervezetek kézműves foglalkozásokkal is bemutatkoztak. Az érdeklődő közönség a Felvidékről megismerkedhetett a búcsi Népviseletes Babamúzeumot működtető szervezet, valamint a Felső-Gömörből érkezett Pro Le-Ti társulás adventi, téli hangulatot idéző tárgyainak készítési fortélyaival. A búcsi kézművesek felajánlásokkal érkeztek a rendezvényre és a jótékonysági vásár forgatagában petákokért árusították ezeket az előre elkészített tárgyakat.

Az idei vásár teljes bevételét a Melletted a Helyem Egyesület segítségével a koraszülöttek és családjaik megsegítésére fordítják. A rendezvény sikere az Emberi Erőforrások Minisztériuma mellett a segíteni akaró és tudó, az ügyhöz csatlakozó több mint száz civilszervezet, cég, közéleti szereplő hozzájárulásának köszönhető. Király Nóra, Újbuda alpolgármestere, a FICSAK alapítója külön köszönetet mondott a Millenáris vezetőségének, akik ingyen biztosították az egész napos rendezvény helyszínét.

Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára köszöntőjében kiemelte: Magyarországon megerősödött az emberekben a segíteni akarás, és ami a legfontosabb, hogy egyre többen reagálnak érzékenyen arra, hogy odafigyeljenek egymásra.

Nádor Csaba, az egyesület elnöke, a budapesti Honvédkórház koraszülött osztályának főorvosa elmondta: kórházukban évente körülbelül 250 koraszülött baba jön világra, köztük nyolcvannak a súlya még a másfél kilót sem éri el. Egyesületüket azért hozták létre, hogy ezen családoknak segítsenek, és családbarát, családközpontú koraszülött-ellátást hozzanak létre Magyarországon.

A rendezvény ünnepélyes megnyitója után az adventi koszorú első gyertyájának a meggyújtása szimbolizálta a vásár forgatagának kezdetét.

A Szövetség a Közös Célokért (SZAKC) társulás szervezésében pedig Zoboraljáról és a Duna mentéről érkeztek családok a SZAKC, a Carissimi és a búcsi Népviseletes Babamúzeum képviseletében.

Felvidék.ma

<
>
<
>BÁZIS GYERMEK ÉS IFJÚSÁGI EGYESÜLET

POSTACÍM: 7900 Szigetvár-Becefa, Fő utca 15/1

Székhely: 2800 Tatabánya, Erőmű tér 7/a

Telefonszám: +36 30 601 4455

E-mail: info@bazispont.hu