Ifjú Szívek jubileuma

A pozsonyi Városi P. O. Hviezdoslav Színházban november 7-én 750 néző látta az Ifjú Szivek Jubileumi Gáláját. 7 generációt, több mint 15 koreográfiát és mintegy 160 fellépőt tapsolt meg a közönség. A táncszínház jelenlegi táncosain kívül a Pozsony Táncegyüttes, az egykori énekkar és az Ifjú Szivek 2000-es, 90-es, 80-as valamint 70-es éveinek táncosai is színpadra léptek. Mindezt egy közös finálé követte, szatmári verbunkkal és csárdással.

Az Ifjú Szivek megalakulásának 60., a táncszínház fennállásának pedig 15. évfordulóján szinte minden generáció teret kapott. A legfiatalabb fellépő, az Ifjú Szivek Táncszínház ifjúsági csoportjának tagja, 15 éves volt, ellenben a 70-es évek táncosai közt akadt olyan is, aki már betöltötte 70. életévét.


Az esti előadáson az Ifjú Szivek Táncszínház Hégli Dusan Kakukktojás című koreográfiáját mutatta be, amelyet a pozsonyi közönség november 12-én újra megtekinthetett a kőszínházban.


IFJÚ SZIVEK TÁNCSZÍNHÁZ
Az együttest 1955-ben alapították, 2000-től működik hivatásos társulatként. Az Ifjú Szivek Táncszínház a kárpát-medencei magyar néptáncmozgalom, a szlovákiai magyar kulturális élet és táncművészet egyik jelentős műhelye. Fő érdeme, hogy Közép-Európa tradicionális tánc-és zenekultúráját színházi táncelőadásain keresztül társadalmi értékként mutatja be és erősíti idehaza és külföldön egyaránt. Koreográfusa Hégli Dusan, aki tizenöt éve irányítja a együttes művészeti tevékenységét. Az intézmény fenntartója a Szlovák Köztársaság Kormányhivatala.


Felvidék.ma

<
>
<
>BÁZIS GYERMEK ÉS IFJÚSÁGI EGYESÜLET

POSTACÍM: 7900 Szigetvár-Becefa, Fő utca 15/1

Székhely: 2800 Tatabánya, Erőmű tér 7/a

Telefonszám: +36 30 601 4455

E-mail: info@bazispont.hu