IV. Kárpát-medencei Civil Konferencia

Szeptember 26-án Lajosmizsén tartotta IV. Kárpát-medencei Civil Konferenciáját  a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Civil Információs Centrumot működtető Contact Mentálhigiénés Konzultációs Szolgálat.

Fülöp Attila, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár prezentációban mutatta be a civil szervezetek támogatását és a 2017-es jogszabályi változásokat. Arról, hogyan tudják segíteni a határon túli civil szervezeteket, a helyettes államtitkár elmondta, hogy mivel a magyar kormány jogalkotási folyamata csak az államhatárokon belül érvényes, ezért a határon túli magyarságért akkor tudnak érdemben tenni, ha a helyi magyar civil szervezeteket támogatják. Ennek a támogatási formának az egyik eszköze a Nemzeti Együttműködési Alap Nemzeti Összetartozás Kollégiuma. Köztudottan van egy olyan lehetőség, amikor a magyar szervezettel együtt a határon túli magyar szervezet társpályázóként adhat be támogatási kérelmet programokra, évfordulókra. A 2016. évi módosítás értelmében azonban a magyar szervezet a határon túli együttműködésen kívül önálló pályázattal is kérhetett támogatást. A 2017. évi módosítás ugyanakkor lehetővé teszi, hogy az a határon túli szervezet, amely már korábban sikeres pályázatot valósított meg és az elszámolási kötelezettségének is eleget tett, az idei év végén kiírásra kerülő időszakban önállóan nyújtson be pályázatot a Nemzeti Együttműködési Alap Nemzeti Összetartozás Kollégiumához. A statisztikai kimutatások szerint a Felvidéken tizenkilenc ilyen civil szervezet van.

A  Civil Információs Centrumokról szólva Fülöp Attila kifejtette, minden megyében és a fővárosban térítésmentes szolgáltatást nyújtanak a civil szervezetek részére. Ennek formái: tanácsadás, konferenciaszervezés, külhoni kapcsolatok fejlesztése, társadalmi párbeszéd segítése. A Jász-Nagykun-Szolnok megyei CIC-nek nem kiemelt feladata a határon túli együttműködések fejlesztése, ezért különösen példaértékű a kezdeményezés, amellyel  felvállalják ennek a kapcsolatnak az erősítését.

Felvidék.ma

<
>
<
>BÁZIS GYERMEK ÉS IFJÚSÁGI EGYESÜLET

POSTACÍM: 7900 Szigetvár-Becefa, Fő utca 15/1

Székhely: 2800 Tatabánya, Erőmű tér 7/a

Telefonszám: +36 30 601 4455

E-mail: info@bazispont.hu