Jókai Mór Szimpózium

A komáromi Duna Menti Múzeummal és a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeummal közösen rendezik meg a Jókai Közművelődési és Múzeum Egyesület Jókai Mór születésének 190. évfordulója alkalmából rendezett szimpóziumot. A Jókai emlékév záró rendezvényére 2015. október 27-én, kedden kerül sor a Kultúrpalota dísztermében. A programban az író óriás mellett megemlékeznek még a Jókai Egyesület újjáalapításának 15. évfordulójáról, valamint Szénássy Zoltán meg nem élt 90. születésnapjáról is.

10 órai kezdettel Budapestről, a Petőfi Irodalmi Múzeum öt munkatársa tart Jókairól előadást: elsőként E. Csorba Csilla, Dr. Kalla Zsuzsa, Dr. Kovács Ida, Nyíri Péter és Parragi Márta. A tartalmas előadásokat követően Keszegh Margit, a Jókai Közművelődési és Múzeum Egyesület elmúlt 15 évéről tart beszámolót.

A Jókai szimpózium záróeseménye az a plakátkiállítás, amely egy újfajta megközelítésben mutatja be az íróhoz kötődő gondolatokat, pillanatokat Porpáczy Zoltán tervezőgrafikus plakátjai révén. Az egyik közösségi oldalon felfutott Napi Jókai képanyagára épülő kiállítás modern köntösben tálalja Jókait és regényeit. A képi világ segítségével, az ún. „plakátnyelvvel" hozza közelebb a 21. századi emberhez a nagy író klasszikus írásait. A Kultúrpalota első emeletén harminc plakátot állítanak ki, melyet a múzeum időszaki kiállításának keretén belül 2016. február végéig tekinthet meg a közönség. Az október 27-ei rendezvény alkalmával személyesen is találkozhatnak a fiatal művésszel az érdeklődők.

A szimpózium egyik támogatója – Komárom Város Önkormányzata mellett – a Jókay Család Alapítványa. Jókai Mór leszármazottai közül Jókay Károly tiszteli meg jelenlétével a rendezvényt, aki Jókai Mór testvérének, Jókay Károlynak az ükunokája.

<
>
<
>BÁZIS GYERMEK ÉS IFJÚSÁGI EGYESÜLET

POSTACÍM: 7900 Szigetvár-Becefa, Fő utca 15/1

Székhely: 2800 Tatabánya, Erőmű tér 7/a

Telefonszám: +36 30 601 4455

E-mail: info@bazispont.hu