Jubilált a Szlovákiai Magyar Zenebarátok Társasága

A 25. évfordulót már a Duka Zólyomi Emesét 2013-ban felváltó Szalay Szilvia zenetanár elnöklete alatt ünnepelte a szervezet október 24-én Pozsonyban, a Szlovák Rádió épületében. 

 

 

 

Az 1990-es csehszlovákiai rendszerváltást követően számos felvidéki magyar szerveződés alakult a Csemadok égisze alatt, köztük a Szlovákiai Magyar Zenebarátok Társasága is, amely a szlovákiai magyar kórusmozgalom és zenei élet egyik motorja lett.
Ez a társaság szervezi meg három évenként a gyermekkórusok Csengő Énekszóként ismert érsekújvári összejöveteleit, de a galántai Kodály Zoltán Napokat és a lévai Kadosa Pál zongoraversenyt is, ahol fiatal tehetséges zongoraművész-jelöltek mérik össze tudásukat, valamint a Bartók-Szíjjártó zenei műveltségi versenyt.


Az elnöki beszámolóban nemcsak az eredményekről esett szó, hanem az állandósult anyagi nehézségekről is. Olykor az egyes rendezvényekre benyújtott pályázatok vagy sikertelenek maradnak, vagy a támogatások késve érkeznek. Talán ez az áldatlan helyzet szülte az elhatározást, hogy a SZMZT polgári társulássá alakul át, és mint hivatalosan bejegyzett önálló jogalanyiságú szervezet maga is pályázhat és számolhat az adók két százalékával is, amennyiben az adózók a javára döntenek.

Az összejövetelen nem hiányozhatott a zene sem. Lovász Bálint zongoraművész remek játéka, Ittzés Mihály magyarországi karnagy és zenetanár Bartókról szóló, zenei részletekkel illusztrált előadása, valamint a budapesti Ad Libitum Kamaraegyüttes hangversenye méltó keretbe foglalta a jubileumi találkozót, amelyet dr. Molnár Imre, a pozsonyi Magyar Intézet igazgatója is megtisztelt jelenlétével.

<
>
<
>BÁZIS GYERMEK ÉS IFJÚSÁGI EGYESÜLET

POSTACÍM: 7900 Szigetvár-Becefa, Fő utca 15/1

Székhely: 2800 Tatabánya, Erőmű tér 7/a

Telefonszám: +36 30 601 4455

E-mail: info@bazispont.hu