Kassai ünnepségsorozat október végén

Az elmúlt hét bővelkedett magyar programokban Kassán. A legnagyobb szabású rendezvény a Rákóczi 110 éve Kassán című négynapos konferencia volt, melyen 28 szlovákiai és magyarországi előadó vett részt. A tanácskozást a Kassai Polgári Klub szervezte a Kelet-szlovákiai Múzeummal és a Kassai Történelmi Társasággal karöltve. A fővédnökséget Zdenko Trebuľa, a Kassai Önkormányzati Kerület elnöke és Richard Raši, Kassa főpolgármestere vállalta.

A konferencia október 26-án, szerdán kezdődött a Kelet-szlovákiai Múzeum tanácstermében és 29-én ért véget ünnepélyes műsorral a Thália Színházban. Száztíz évvel ezelőtt ezen a napon hozták haza a fejedelem hamvait Kassára.

PhDr. Pollák Róbert múzeumigazgató a vendéglátók nevében köszöntötte a konferenciát, majd Renáta Lenártová főpolgármester-helyettes méltatta a szlovák-magyar együttműködést. Haraszti Attila, Magyarország kassai főkonzulja a közös kultúra ápolásának fontosságát hangsúlyozta.

Október utolsó hete Kassán a magyar szabadságharcra való emlékezésekkel is telt. A Magyar Állami Operaház október 23-án fennállása óta első alkalommal vendégszerepelt az egykori Felső-Magyarország és kis ideig Erdély kétszeri fővárosában, még ünnepélyesebbé téve ezzel az 1956-os forradalomra és szabadságharcra való megemlékezést.

 

Felvidek.ma

<
>
<
>BÁZIS GYERMEK ÉS IFJÚSÁGI EGYESÜLET

POSTACÍM: 7900 Szigetvár-Becefa, Fő utca 15/1

Székhely: 2800 Tatabánya, Erőmű tér 7/a

Telefonszám: +36 30 601 4455

E-mail: info@bazispont.hu