Két nap alatt nyüzsgő piactérré változott a ház
Tíz órától zajlott az élet A Vértes Agorájában. Pillanatok alatt megtelt látogatókkal az épület aulája. Folyamatosan indultak a házfelfedező Agora Turnék, az Élő Galéria igazán élt. Az alkotni akarók különböző kézműves foglalkozásokon adhattak tanubizonyságot kreativitásukról, a fénykabinok pedig igazán különleges élménnyel szolgáltak. A mozogni vágyók Csernoviczki Éva olimpiai bronzérmes cselgáncsozóval kapcsolódhattak ki aktívan a délelőtt folyamán, a standoknál pedig folyamatosan várták az érdeklődőket. Gyűltek a centiméterek az Agora-sálhoz is.

A múzeum, a Tatabánya Pont és az NMI regionális irodája is nyitott ajtókkal várta 
a látogatókat. Aki megéhezett, megszomjazott, a Agora Café várta minden finomsággal.
Délután még tovább nőtt a tömeg, sokan voltak kíváncsiak arra, mi van a Forrás Rádió dobozában. Fény derült a titokra, a szerencsés 250 ezer forint értékű utazást nyert. Nagy sikerrel zajlott a Tatabányai Barangoló első felvonása, melynek a Kertvárosi Bányász Művelődési Ház volt a célja. 
Nem maradhatott el a délutáni mozgás sem, Karvaly Róbert táncos egy koreográfiát is megtanított a közönségnek. A tarjáni fúvósok az aulában szórakoztatták a vendégeket, majd a színházteremben kezdetét vette az Agora Gála Kinizsi Ottó műsorvezetésével. Sámuel Botond, Salamon Hugó és Cserteg István ejtőernyősként landolt a színpadon, a trió vezette be Schmidt Csaba polgármester köszöntőjét. 
Tánc, zene és vers következett, fellépett többek között Vikidál Gyula, a Demeniv család és Black Time táncosai. Ezután már a galérián vette át az Agora kulcsát Sámuel Botond Schmidt Csaba polgármestertől. A kulcs aztán több szeletben talált gazdára: Tatabánya minden városrésze kapott egy darabot belőle. A Peron Alapítvány Dobbantó Klubjának és a Múltunk és Jövőnk Egyesület tagjaival közös dobolás előzte meg a Népház Show Formációs Táncegyüttes nagy sikerű produkcióját. 
A Vértes Agorája munkatársai ezután egy közös libbentésre hívták a jelenlévőket: 
A Vértes Agorája logójával díszített hatalmas lepel alkotta kupola alá sokan befértek. Látványos zenés fényfestés következett az aulában, majd a Kovács András Péter vezette fergeteges zenés jazz-up comedy előadás zárta az igazán tartalmas szombati napot.
Vasárnap délelőtt folytatódtak az állandó programok: a kézműves foglalkozások, az Élő Galéria, a múzeum játékos "restaurátorképzőjében" is zajlott az élet, megint hosszabb lett az Agora-sál, és óránként indultak az Agora Turné felfedező csoportjai. Egyre többen tértek be az Agora Caféba és a Tatabánya Pont és az NMI regionális irodája is tárt ajtókkal várta a ház vendégeit. 
Ebéd előtt Kovácsovics Mátyás gerinctréner tartott tízperces tornát, délután pedig újra Karvaly Róbertre figyeltek a mozogni vágyók. A délelőtt folyamán a Szélkiáltó zenekar szórakoztatta a táncoslábú aprótalpúakat a színházteremben. 
A Tatabányai Barangoló második úticélja Alsógalla volt, ahol a látogatók igazi sváb fergetegbe csöppentek, majd az ipari skanzenbe érkezett újabb kiváncsi csapat. 
A pénteki nap után újra nagy sikerrel zenélt Tatabánya Város Fesztivál Fúvószenekara, ezúttal az aulában. Zúgott a taps előadásuk után.
A nyitó rendezvény záróakkordjaként Somló Tamás és zenekara vette birtokba 
a nagytermet. A kétórás koncert méltó befejezése volt a nyitórendezvénynek, 
a Tavaszi Agora Napoknak.

<
>
<
>BÁZIS GYERMEK ÉS IFJÚSÁGI EGYESÜLET

POSTACÍM: 7900 Szigetvár-Becefa, Fő utca 15/1

Székhely: 2800 Tatabánya, Erőmű tér 7/a

Telefonszám: +36 30 601 4455

E-mail: info@bazispont.hu