Közel 4 millió euróból épülnek játszóterek és kerékpárkölcsönző-rendszer

Bara Zoltán a határ menti önkormányzatokat összefogó Pons Danubii igazgatója Komáromban tartott sajtótájékoztatón számolt be legújabb, Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program nyertes pályázatairól. Az egyik pályázatnak köszönhetően 9 településen épül lenyűgöző játszótér, a másik nyertes pályázat alapján kerékpár-kölcsönző rendszer épül a Pons Danubii csoportosulás városaiban.

A hét várost – Komárom, Gúta, Ógyalla, illetve Dél-Komárom, Tata, Kisbér és Oroszlány –- tömörítő csoportosulás, a további csatlakozó településekkel közösen, 2,9 millió eurós pályázatot nyert, amely a határ menti térséget a rájuk jellemző kulturális örökségek újszerű hasznosításával teszi majd vonzóbbá, nagyméretű, korszerű játszóterek megépülésének köszönhetően.

A másik projekt, amelynek értéke egymillió euró, egy határon átnyúló kerékpárkölcsönző-rendszer kialakítását foglalja magába – összegezte Stubendek László, Komárom polgármestere a sajtótájékoztatón.

Több százezer euró értékű játszóterek épülnek a Pons Danubii csoportosulás településein, melyhez további települések csatlakoztak: Vágsellye és Szőgyén mellett Érsekújvár is, amely egyben vezető partnere a játszótér-projektnek. A pályázat alapötlete szerint az egyes települések nevezetességeit a másik városban építik meg interaktív játszótérként. Ezek a játszóterek tartalmaznak majd ún. kiterjesztett valóság fejlesztést is, amely három nyelven, magyarul, szlovákul és angolul lesz elérhető. Az elképzelés szerint egységes rendszerként működtetnék a parkokat, közös, határon átnyúló reklámanyagokkal, tematikus tartalomfejlesztéssel. A játszóterek várhatóan jövő tavasszal készülnek el.

Igazi európai unikumnak számít majd a hamarosan megépülő, összesen kilenc településen működő, határon átnyúló kerékpárkölcsönző-rendszer. A budapesti és a győri mintára épülő, ám egyedülálló módon, két országon átnyúló kerékpárkölcsönző projekt összértéke egymillió euró.

Míg Budapesten BUBI névre keresztelték ezeket a kerékpárokat, nálunk a KOMBI névre hallgatnak majd. Kilenc városban 13 helyszínen lehet majd kerékpárokat kölcsönözni, tehát a hét tagváros mellé újfent csatlakozik Érsekújvár és ehhez a projekthez Naszvad község is. Összesen 125, nyomkövetővel ellátott kerékpárt foglal magába a pályázat. A nagyobb városokban, mint a két Komárom, Tata és Érsekújvár, két darab kerékpárkölcsönző állomás nyílik. A kisebbekben egy megállóhely létesül. Megállóhelyenként 16 biciklit lehet elhelyezni a dokkolókban (összesen 208), ahol acél zárszerkezet biztosítja a kerékpárok rögzítését. A kerékpároknak kétharmada klasszikus, míg a maradék egyharmada elektromos kerékpár lesz. Komáromban a Lehár-parkban és a busz-, valamint a vasútállomás közelében helyezik el a kölcsönző állomásokat, míg a túloldalon a fürdő és a vasútállomás mellett.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy az egységes rendszer lényege, hogy a projekthez csatlakozott települések bármelyikén lehet kölcsönözni kerékpárt és egy másik helyen leadni azt. A rendszer kiépítése a közbeszerzés kiírását követően feltehetőleg az ősszel elindulhat.

Felvidék.Ma

<
>
<
>BÁZIS GYERMEK ÉS IFJÚSÁGI EGYESÜLET

POSTACÍM: 7900 Szigetvár-Becefa, Fő utca 15/1

Székhely: 2800 Tatabánya, Erőmű tér 7/a

Telefonszám: +36 30 601 4455

E-mail: info@bazispont.hu