Közeleg a 470. Simon-Júda napi vásár

Aligha van egész Szlovákiában olyen régi, hagyományokkal teli többnapos vásár, mint a párkányi Simon-Júda napi, melyre az idén október 6-9 között kerül sor. 

Pontos kezdetéről nem nagyon találni dokumentumot, de egy helytörténeti kiadvány szerint „a helyi hagyomány 1546-ra, a török hódoltság kezdetére teszi a vásárok kezdetét, az első írásos dokumentum azonban ennél csak negyven évvel később született, 1589 márciusában. III. Károly király vásározást megerősítő kiváltságlevele 1724-ben négy országos vásár megtartását engedélyezte Párkányban. A Szent György-, Szent Bertalan-, Szent Luca-, valamint Szent Simon és Júda-napi vásárt. A négy közül végül csak az utóbbi maradt meg a mai napig. A vásári sokadalmat évszázadokon át október végén, november elején tartották, a többnapos vásár valamelyik napja pedig mindig Szent Simon és Szent Júdás Tádé apostolok névünnepére esett, ami október 28-a”.

Mára már megváltozott a vásár időpontja, s pár éve október elején rendezik meg. Az idei, kerek évforduló apropóján és az egyre nagyobb népszerűségnek köszönhetően rekord számú árusra számíthatnak az érdeklődők, valamint a kézműves termékek kibővült kínálata várja a vendégeket.

A mostani vásáron az újdonságok között lesz a Borutca is, ahol  helyi és  környékbeli borászok minőségi boraikkal várják az igényes borivókat.

A két teljes nap alatt, szokás szerint, gazdag kulturális programok, koncertek fogadják a Párkányba érkezőket.

Felvidek.ma

<
>
<
>BÁZIS GYERMEK ÉS IFJÚSÁGI EGYESÜLET

POSTACÍM: 7900 Szigetvár-Becefa, Fő utca 15/1

Székhely: 2800 Tatabánya, Erőmű tér 7/a

Telefonszám: +36 30 601 4455

E-mail: info@bazispont.hu