Közép-Európa legnagyobb katonai hagyományőrző rendezvénysorozata

Április 1-jén indult útjára idén a Tavaszi Emlékhadjárat a Történelmi Lovas Egyesület, az érintett önkormányzatok, művelődési intézmények és a helyi hagyományőrző egyesületek rendezésében. Ennek első állomása, Hatvan, ahol a település környékén lezajlott csatára emlékeztek.

A katonai hagyományőrző szövetségek (Magyar Hagyományőrség és a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség) tagegyesületei adják azt a 80-100 lovas hagyományőrzőt – jórészt huszárokat –, akik Magyarországon és Felvidéken 35 település érintésével bejárják az 1849-es dicsőséges tavaszi hadjárat útvonalát.

Az 1989 óta zajló programsorozaton mintegy 60 katonai hagyományőrző és 60 egyéb társadalmi szervezet vesz részt. Az emlékhadjárat útvonalát az egyes településeken koszorúzási ünnepségek, történelmi előadások, népzenei és néptáncműsorok, huszár- és tüzérkonyha-főzőbemutatók, zenés katonai hagyományőrző parádék és nem utolsósorban látványos csatabemutatók kísérik, amelyeken gyalogsági alakulatokkal, tüzérséggel és még több lovassal gyarapodik a résztvevők száma.

A Heves megyei Hatvanban egy sikersorozat kezdődött el 1849. április 2-án. A tavaszi hadjárat eltökélt célja az volt, hogy az osztrák csapatokat kiűzzék Magyarország területéről. A hatvani ütközet nagy jelentőséggel bírt, mivel végre sikerélményt jelenthetett a magyar csapatoknak.Az évfordulón a dicsőséges ütközetre emlékeztek Hatvanban.

 

Felvidek.ma

<
>
<
>BÁZIS GYERMEK ÉS IFJÚSÁGI EGYESÜLET

POSTACÍM: 7900 Szigetvár-Becefa, Fő utca 15/1

Székhely: 2800 Tatabánya, Erőmű tér 7/a

Telefonszám: +36 30 601 4455

E-mail: info@bazispont.hu