Közösen ünnepelt Észak-és Dél-Komárom

Komáromban a Duna Menti Múzeum kertjében kezdődött az 1848/49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére megrendezett ünnepi megemlékezés délután fél ötkor, Jókai Mór szobra előtt. Az ógyallai Őszirózsa Népdalkör előadását követően, valamint Nagy Zsolt, a Selye János Gimnázium diákjának szavalata után, a szervezők nevében Petheő Attila, a Csemadok Komáromi Területi Választmányának elnöke mondott köszöntőt.

A megemlékezés ünnepi szónoka Bukovszky László történész, a szlovák kormány kisebbségügyi kormánybiztosa volt. Beszédében hangsúlyozta 1848 márciusának ideáját, ma is élő üzenetét. Mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy ma is ragaszkodunk azokhoz az értékekhez, amit korszakalkotó őseink ránk hagytak - vélekedett. Bukovszky kiemelte, mennyire fontos, hogy képesek legyünk a közös gondolkodásra egy ilyen nemzeti ünnepen. Zárógondolataiban úgy fogalmazott, hogy az ünnepünk csak akkor lesz őszinte, ha közösen érezzük át ennek a felelősségét. A kormánybiztos beszédét követően a jelenlévők megkoszorúzták Jókai Mór szobrát és közösen elénekelték a Himnuszt.

A március 15-i ünnepség hagyományosan a Klapka téren folytatódott öt órától. A Nádor és a Megye utcákon át érkezett meg a tömeg a Klapka tábornok szobra elé, a térre, ahol elsőként a Szózat hangzott el a Concordia Vegyeskar tolmácsolásában, Stubendek István vezényletével. Az ünnepi megemlékezésen Szebellai Dániel, a Selye János Gimnázium végzős diákja Petőfi Sándor, Magyar vagyok című költeményét adta elő. A szervezők nevében Keszegh István, a Csemadok Városi Szervezetének elnöke köszöntötte a jelenlévőket. Őt követte Borhy László, történész, egyetemi tanár, az ELTE Régészettudományi Intézet igazgatója, aki Komárom, a forradalom és szabadságharc idején betöltött szerepéről és jelentőségéről beszélt ünnepi szónoklatában. Emlékeztetett, 1849-ben egyedül ebben a városban ünnepelték meg a forradalom és szabadságharc első évfordulóját. „A komáromi erődítmény 1848 decemberétől a szabadságharc letöréséig többször állt ostrom alatt, ezzel terheket róva a lakosságra is. Komárom egyszerre volt hadszíntér és a hadsereg ellátását biztosító hátország” – fogalmazott. A komáromiakhoz szólva elmondta, a 169 évvel ezelőtt élt hősök utódjaiként az a feladat hárul rájuk, hogy évről-évre megemlékezzenek arra a másfél évre, amíg a forradalom és szabadságharc tartott ebben a városban.

 Az ünnepi szónoklatot követően Észak- és Dél-Komárom polgármesterei és önkormányzati képviselői, a jelen lévő pártok, civil szervezetek, a város ill. a járás oktatási intézményei, egyházak képviselői, és magánszemélyek helyezték el koszorúikat Klapka György szobránál. Az ünnepi megemlékezés nemzeti imánk, a Himnusz közös eléneklésével ért véget.

 

Szalai Erika

<
>
<
>BÁZIS GYERMEK ÉS IFJÚSÁGI EGYESÜLET

POSTACÍM: 7900 Szigetvár-Becefa, Fő utca 15/1

Székhely: 2800 Tatabánya, Erőmű tér 7/a

Telefonszám: +36 30 601 4455

E-mail: info@bazispont.hu