Kurtaszoknyások az Értékek Napján

Az Alsó-Garam mente kurtaszoknyás falvaiban őrzik, ápolják, de főleg éltetik ezt a hazai tájegységek közül is egyik legszebb és legegyedibb viseletet és a helyi néprajzi értékeket.

A múlt hét végén rendezték meg Budapesten a Szent István téren a III. Magyar Értékek Napját, ahol a Kárpát-medence szellemi és tárgyi kulturális örökségei vonultak fel. Az eseményen 19 megye és hat határon túli régió mutatta be értékeit.

A Felvidéki Magyar Értéktárat a kisgyarmati kurtaszoknyás népviselettel képviselték, amelyet a helyszíni standon a Kéménd és környéki lakodalmas vetítésével tarkították. A népviseletek bemutatására a nagyszínpadon is sor került.

A III. Magyar Értékek Napja a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetsége, valamint a Nemzeti Művelődési Intézet együttműködésében, több ágazat összefogásával valósult meg. Lezsák Sándor, az Országgyűlés fideszes alelnöke, a Hungarikum Bizottság tagja úgy fogalmazott a rendezvényen, hogy nem mi fogjuk megőrizni a magyarság értékeit, hanem azok őriznek meg minket.

Felvidék.ma

<
>
<
>BÁZIS GYERMEK ÉS IFJÚSÁGI EGYESÜLET

POSTACÍM: 7900 Szigetvár-Becefa, Fő utca 15/1

Székhely: 2800 Tatabánya, Erőmű tér 7/a

Telefonszám: +36 30 601 4455

E-mail: info@bazispont.hu