Magyarok Kenyere: a felvidéki búza ünnepélyes összeöntése

A Magyarok Kenyere jótékonysági program keretében a felvidéki gazdáktól adományozott búza ünnepélyes összeöntésére Gútán került sor, a tájház udvarán. Jelképesen itt egyesítették a Felvidék magyarlakta területeiről – Pozsonytól Nagykaposig – érkező, nemzeti összefogással összegyűlt búzaadományokat. A Magyar Nemzeti Agrárkamara felkérésére Felvidéken már harmadik éve a Gazda Polgári Társulás gyűjti össze a felvidéki gazdáktól és magánszemélyektől a Magyarok Kenyere alapjául szolgáló felvidéki búzát, valamint juttatja el azt liszt formájában a rászoruló magyar családoknak, gyermekeket segítő szervezeteknek, szerte a Kárpát-medencében. Idén, bár még nincs vége a gyűjtésnek, nyolc tonna búza gyűlt össze.

Az összegyűjtött, lisztté őrölt búza mellé a só az erdélyi Parajdról érkezik, s a kárpátaljaiak jóvoltából a Tisza forrásától kapják a kenyérhez a vizet. Idén a kovász Horvátországból, a legdélibb magyarlakta területről érkezik. Az Eszéktől délre található település a délszláv háború alatt megsemmisült, most örömhír, hogy újra lakják magyarok.

Így áll össze a Magyarok Kenyere augusztus 13-án az Összeöntés Ünnepe alkalmával, ahol a Magyarországról és a határon túli területekről felajánlott búza egy jelképes mennyiségét ünnepélyes keretek között egyesítik.

A legnagyobb esemény helyszíne augusztus 20-án pedig Pécs városa lesz, ahol a Központi Kenyérünnep keretében Böjte Csaba ferences szerzetes és Korinek László professzor jelenlétében megáldják a megőrölt búzából készült Magyarok Kenyerét.

Felvidék.ma

<
>
<
>BÁZIS GYERMEK ÉS IFJÚSÁGI EGYESÜLET

POSTACÍM: 7900 Szigetvár-Becefa, Fő utca 15/1

Székhely: 2800 Tatabánya, Erőmű tér 7/a

Telefonszám: +36 30 601 4455

E-mail: info@bazispont.hu