Makovecz Imre-emléktáblát avattak Dunaszerdahelyen

Makovecz Imrét, az organikus építészet világhírű magyarországi mesterét 1998-ban választották a fevidéki Dunaszerdahely díszpolgárává. A kétszeres Ybl-díjas és Kossuth-díjas műépítész tervei alapján újították fel akkor a városházát, de az ő nevéhez fűződik a Fő utca jelenlegi képe és a templomtér üzletsora is.

Ezek alapján kezdeményezte a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet, illetve annak vezetője, Huszár László, valamint a város korábbi polgármestere, Pázmány Péter, hogy az építésznek Dunaszerdahelyen emléktáblája legyen. Az emléktábla avatásán beszédet mondott dr. Hájos Zoltán, Dunaszerdahely polgármestere, majd barátja, Siklósi József építész (Komárom főépítésze) méltatta Makovecz Imrét. Az emléktáblát a Munkácsy-díjas dunaszerdahelyi szobrászművész, Lipcsey György készítette.

2011. szeptember 27-én érte a halál. Dunaszerdahelyen nemcsak emléktáblája hirdeti személyét, de örökre velünk marad az általa tervezett falakban és formákban, melyek között naponta sétálunk, miközben a szemünket gyönyörködtethetjük szépségükben. Tervezett épületeivel örökre Dunaszerdahely szívének része marad.

Felvidék.ma

<
>
<
>BÁZIS GYERMEK ÉS IFJÚSÁGI EGYESÜLET

POSTACÍM: 7900 Szigetvár-Becefa, Fő utca 15/1

Székhely: 2800 Tatabánya, Erőmű tér 7/a

Telefonszám: +36 30 601 4455

E-mail: info@bazispont.hu