Matematika, ami összeköt

Az idén Somorja adott otthont a Kárpát-medencében magyarul matematikát tanuló diákok versenyének – március 23-27. között. A 26. Nemzetközi Magyar Matematikaverseny szervezését és lebonyolítását – ahol anyaországi, erdélyi, kárpátaljai, vajdasági és felvidéki diákok vetélkedtek – ezúttal a Madách Imre Gimnázium vállalta el.

A verseny ötletgazdái a felvidéki Oláh György és az erdélyi Bencze Mihály voltak. Az elsőt még 1992-ben Komáromban szervezték meg, s aztán kialakult az a hagyomány, hogy az egyik évben Magyarországon, a másikban pedig a határon túl kerül sor a matematikában jeleskedő diákok megmérettetésére, 2017-ben a Felvidékre került a sor.

Az idén 231 diák, csaknem 70 felkészítő és kísérő tanár jött el Somorjára. A verseny négy kategóriában zajlott, s egy kategórián belül hat feladatot kellett megoldaniuk a diákoknak, a rendelkezésükre álló négy órán belül. A legjobb és legnagyobb magyarországi és erdélyi iskolák is képviseltették magukat, ahol igen komoly súlyt fektetnek a matematika oktatására. Többségük kimondottan matematikára szakosodott iskola, ahol emelt óraszámban tanulják a diákok ezt a tantárgyat.

Trencsík János, a somorjai gimnázium igazgatója szerint nagy kihívás volt nemcsak a verseny megszervezése, de a kísérőprogramok biztosítása is. Bemutatni magát a várost és környékét, s mindazt, amire büszkék lehetnek.

A rendezvény fő támogatója a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága, de sokan támogatták a tehetséges fiatal matematikusok versenyét Somorjáról és Dunaszerdahelyről is.

Jövőre tehát ismét Magyarországon találkoznak és mérhetik össze tudásukat a tehetséges fiatal matematikusok, akik közül többen remélhetőleg később kutatók, tudósok lesznek.

Felvidek.ma

<
>
<
>BÁZIS GYERMEK ÉS IFJÚSÁGI EGYESÜLET

POSTACÍM: 7900 Szigetvár-Becefa, Fő utca 15/1

Székhely: 2800 Tatabánya, Erőmű tér 7/a

Telefonszám: +36 30 601 4455

E-mail: info@bazispont.hu