Megkezdték munkájukat a Petőfi Sándor- valamint a Kőrösi Csoma Sándor-program ösztöndíjasai

A programok célja, hogy a nemzeti ügy iránt elkötelezett fiatalokat a világban szétszórtan élő magyar közösségekhez küldve a kormány támogassa a magyar-magyar kapcsolatok építését, a hazától távol élő magyarok nemzeti identitását. Idén 127 ösztöndíjas utazhat.

A nemzetpolitikai államtitkárság a Kőrösi-program keretében 77 ösztöndíjast küld az Egyesült Államok, Kanada és Európa különböző részeibe, akik állomáshelyükön közösségi programokat szerveznek, történelmet és magyar nyelvet tanítanak, ösztönzik a magyarok közösségi életét és kapcsolattartásukat az anyaországgal.

A Petőfi Sándor-program idén második alkalommal, 51 ösztöndíjas bevonásával indul. A program jelentős részben a volt monarchia területére terjed ki, érintve Szlovákiát, Csehországot, Romániát, Ukrajnát, Szerbiát, Horvátországot, Szlovéniát, Bosznia-Hercegovinát, Macedóniát és Dél-Lengyelországot.

Idén egy időben vettek részt augusztus végén a már hagyományos egyhetes képzésen mindkét program ösztöndíjasai. A felkészítésen az ösztöndíjasok előadásokat hallgattak a nemzetpolitikai stratégiáról, a magyar diaszpóra és szórvány történetéről, jelenlegi helyzetéről, továbbá az egyes régiókban élő magyarok történetéről, az egyházak szerepéről a diaszpórában és szórványban. Ismereteket szereztek a honosítás és az egyszerűsített állampolgársági kérvények ügyintézésének módjáról is.

Felvidek.ma

<
>
<
>BÁZIS GYERMEK ÉS IFJÚSÁGI EGYESÜLET

POSTACÍM: 7900 Szigetvár-Becefa, Fő utca 15/1

Székhely: 2800 Tatabánya, Erőmű tér 7/a

Telefonszám: +36 30 601 4455

E-mail: info@bazispont.hu