Megtartotta első összejövetelét a Bodrogköz Kollégium

A Lakiteleki Népfőiskola szervezésében, a Miniszterelnökség, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Hungarikum Bizottság támogatásával megtartotta első összejövetelét a Bodrogköz Kollégium, amely a nevezett terület magyarsága értékeinek, kulturális és szellemi állapotának felmérését tűzte ki céljául. Az értékfeltáró kutatómunkára 2017. október 8. és 15. között kerül majd sor. 

Egyetemisták, főiskolások csoportjai kétszer egy héten át járják az adott területet, először kérdőívet töltenek ki, majd néhány hónap múlva ezt feldolgozva visszatérnek az adott területre mélyinterjús kutatás céljából. A feltárt értékekről egy tanulmánykiadvány készül, melyhez egy, a kutatás élményeit tartalmazó DVD-t is mellékelnek.

A kutatás egyszerre folyik az államhatárral mesterségesen kettészakított földrajzi területen, Bodrogközben. A magyarországi Alsó-Bodrogközben 22 településen, míg a felvidéki Felső-Bodrogközben 33 településen végeznek majd kutatásokat. Az ősszel induló munka keretében két 40 főből álló diákcsoport érkezik a kutatási helyszínekre.

A Kárpát-medencében mostanáig 359 települést vizsgáltak ebből a szempontból. Több mint 800 egyetemista, főiskolás és helyi kutató részvételével a kutatómunka során 15 524 darab kérdőívet töltöttek ki, és 45 ezer személyt szólítottak meg. A kiterjedt munkába 28 egyetem és főiskola hallgatói kapcsolódtak be. A kutatások és a kiadványok nyomán úgynevezett kis népfőiskolák hálózatát szeretnék kiépíteni.

<
>
<
>BÁZIS GYERMEK ÉS IFJÚSÁGI EGYESÜLET

POSTACÍM: 7900 Szigetvár-Becefa, Fő utca 15/1

Székhely: 2800 Tatabánya, Erőmű tér 7/a

Telefonszám: +36 30 601 4455

E-mail: info@bazispont.hu