Negyedszázada él a cserkészmozgalom Felvidéken

A komáromi Duna Menti Múzeumban Cserkészösvényen címmel november 6-án nyitották meg a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség (SZMCS) újjáalakulásának 25. évfordulója alkalmából rendezett kiállítást. A kiállítás nem csak a cserkészet és a legnagyobb felvidéki magyar ifjúságnevelő szervezet életét mutatja be, magát a cserkészetet vitte be a négy fal közé: sátorral, táborkapuval, szerszámtartóval és sok más használati tárggyal. A kiállítás február 19-ig tekinthető meg.

A Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség, Nyitra Megye Önkormányzata, a Duna Menti Múzeum és a Kuckó polgári társulás szervezte kiállítás a cserkészmozgalom lényegét és történetét mutatja be a nagyközönségnek. A kiállításon az alapító Lord Robert Baden-Powell festménye mellett helyett kapott Mrenna József, a két világháború közti felvidéki magyar cserkészet vezetője és Bodnár Gábor is, a Külföldi Magyar Cserkészszövetség legendás vezetője. Neki köszönhetően indult újra a cserkészmunka a Kárpát-medencében, az SZMCS újjáalakulásában is nagy szerepet játszott.

A kiállítással emléket állítanak a múltban tevékeny vezetők előtt.A múzeumba látogatók bepillanthatnak egy cserkésztábor életébe is. Az egyik terem sarkában sátor, őrsi kapu, kerítés, tűzhely és sok más építmény, cserkész tárgy található. Őrsi zászlókat és egy 1928-ból származó cserkészbotot is láthatunk a kiállításon. A tárlókban válogatások találhatóak az SZMCS képeslapjaiból, cserkészkönyveiből, névjegyeiből, újságaiból, emléktárgyakból és más dokumentumokból, például az 1990-ben, az újjáalakulás évében megjelent újsághírekből. Megtekinthetők az SZMCS jelentős elismerései is, többek között az 1. sz. gróf Esterházy János vezetőképző cserkészcsapat részére átadott Esterházy János emlékérem is.

szmcs-p, Felvidék.ma

<
>
<
>BÁZIS GYERMEK ÉS IFJÚSÁGI EGYESÜLET

POSTACÍM: 7900 Szigetvár-Becefa, Fő utca 15/1

Székhely: 2800 Tatabánya, Erőmű tér 7/a

Telefonszám: +36 30 601 4455

E-mail: info@bazispont.hu