Nemzetközi gyertyagyújtási akció a hősök emlékére

A Krajczáros Alapítvány önkéntesei immár nyolc éve szerveznek nemzetközi gyertyagyújtási akciót november 11-én, melyet a gyertyaláng és a pipacs, valamint a 11-11-11-11 számsor jelképez. Felvidéken többmint húsz szervezet kapcsolódott a programba Rimaszpmbattól egészen Pozsonypüspökig.

A számsor azt jelképezi, hogy 1918. 11. hónapjának 11. napján 11 óra 11 perckor lépett életbe a fegyvernyugvásról szóló megállapodás. 1919-ben a Brit Nemzetközösség országaiban ezt a napot hivatalos ünneppé nyilvánították. Az emlékezés napján ma már nemcsak az első világháború halottai előtt róják le kegyeletüket, hanem a külföldi frontokon valaha harcolt minden veterán, békefenntartó és valamennyi hős előtt tisztelegnek. Az emlékezés jeleként ilyenkor pipacsot viselnek a ruhájukon, ez a hagyomány egészen a 19. század elejéig nyúlik vissza. Hazánkban mindenszentek, illetve halottak napján és a május utolsó vasárnapján esedékes magyar hősök emléknapján váltak bevett szokássá a csatatéren elesett katonáinkra való emlékezetet fenntartó kegyeleti rendezvények.

A Krajczáros Alapítvány fő tevékenységévé mára a háborús emlékhelyek gondozása, katonatemetők rekonstrukciója lett. Tevékenységük főként a Doberdó térségében, Visintiniben és a hajdani orosz front déli részén, Kelet-Szlovákiában ismert. Hitvallásuk szerint – hazai és határon túli partnereikkel együtt – a két nagy világégéstől eltelt 100, illetve közel 75 év távlatában elérkezett a közös emlékezés ideje. Úgy gondolják, szükség volna egy olyan emléknapra, amikor Európa, illetve a világ népei együtt tudnak és akarnak emlékezni azon sok nemzet katonájára, akik a harcokban résztvevőként, a hazájukért vívott küzdelem tudatában estek el. Stratégiai célként tűzték ki, hogy az ENSZ vagy az EU hivatalos szervei nyilvánítsák november 11-ét a harctéren elesett katonák emléknapjává.

Felvidék.ma


<
>
<
>BÁZIS GYERMEK ÉS IFJÚSÁGI EGYESÜLET

POSTACÍM: 7900 Szigetvár-Becefa, Fő utca 15/1

Székhely: 2800 Tatabánya, Erőmű tér 7/a

Telefonszám: +36 30 601 4455

E-mail: info@bazispont.hu