Önkormányzati Szabadegyetem – ötödik alkalommal rendezték meg

Nagymegyeren a tanácskozást október 16-án délelőtt Őry Péter szervező után Czimbalmosné Molnár Éva, Magyarország szlovákiai nagykövete, Berényi József, az MKP elnöke és Potápi Árpád János, a magyar nemzetpolitikáért felelős államtitkár nyitotta meg. 

A délelőtti tanácskozás résztvevőit elsőként Őry Péter, a Pro Civis Polgári Társulás elnöke, az Önkormányzati Szabadegyetem főszervezője köszöntötte. Az első fórumot Farkas Iván, az MKP régiófejlesztési és gazdasági alelnöke vezette. Az összejövetelt megtisztelte jelenlétével többek közt Haraszti Attila a budapesti Nemzetpolitikai Államtitkárság főosztályvezetője,  Ft. Fazakas László, a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház püspöke és Géresi Róbert püspökhelyettes.
Az egységes Kárpát-medencei gazdasági régióról – mint a közép-európai térség fejlődésének útjáról Molnár György, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet nemzeti integrációs és Kárpát-medencei hálózatfejlesztési igazgatója szólt.
A „Magyar Nemzeti Kereskedőház – kihívások és lehetőség a közös gazdasági térben" cím alatt Skapinyecz Péter, a Közép-európai Kereskedelemfejlesztési Hálózat elnöke beszélt az intézményi feltételekről, majd Abaffy Patrícia, az Európai Területi Társulásokért felelős osztályvezető elemezte az EGTC-k és az infrastrukturális fejlesztések kilátásait.
Délután Hrubík Béla, Ipolynyék polgármestere mutatta be sikeres brüsszeli pályázatukat.
Ez után a Kárpát-medencei magyar oktatásügy, iskoláink aktuális kérdései kerültek a tanácskozás napirendjére. E témában felszólalt Tóth Tibor weblapfejlesztő, a www.magyariskola.sk üzemeltetője; Jerasz Anikó, a délvidéki Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának elnöke, Fodor Attila, a Comenius Pedagógiai Intézet igazgatója, Géresi Róbert, a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház püspökhelyettese és Csáky Csongor főtitkár a Rákóczi Szövetségből.
A délutáni fórumot A. Szabó László, az MKP oktatási alelnöke vezette.
Az oktatásügy kérdéskörében többen is felszólaltak. A vitában a kisiskolákról, a pedagógusok passzivitásáról, a roma tanulókról, a minőségi oktatásról többek közt kifejtette a véleményét Szigeti László, az MKP OT elnöke, Auxt Ferenc, az MKP Rimaszombati járási elnöke, Albert Sándor, Selye János Egyetem alapító rektora. Őry Péter, a Pro Civis elnöke a fórum végén elmondta: nagyon jó, hogy ez a párbeszéd elindult. Kifejtette, hogy ezt a kérdéskört fel kell dolgozni, s el kell juttatni a településekhez, az önkormányzatokhoz, a pedagógusokhoz, hogy ők is kifejthessék a véleményüket.

Az Önkormányzati Szabadegyetem iránt a korábbi évekénél is nagyobb az érdeklődés, mintegy 180 fő, polgármesterek, önkormányzati képviselők vettek részt a kétnapos tanácskozáson, mely Nagymegyeren a Városi Művelődési Központban valósult meg. 

<
>
<
>BÁZIS GYERMEK ÉS IFJÚSÁGI EGYESÜLET

POSTACÍM: 7900 Szigetvár-Becefa, Fő utca 15/1

Székhely: 2800 Tatabánya, Erőmű tér 7/a

Telefonszám: +36 30 601 4455

E-mail: info@bazispont.hu