Örökség és közösség Búcson

A Kultúráért és Turizmusért Társulás (KTT), mint a Felvidéki Népviseletes Babacsaládok Házának gondozója, a XVIII. Emese Udvarházi Napok keretében rendezte meg az Örökség és Közösség című kerekasztal-beszélgetést 2016. szeptember 15-én, csütörtökön Búcson.

Szobi Kerekes Eszter, a társulás elnöke fogadta a vendégeket a Felvidéki Népviseletes Babacsaládok Házában, ahol tárlatvezetéssel mutatták be az 1996 óta elhivatott értékmentés eredményeként összegyűjtött 41 tájegység viseletét, a nagyszülőktől a csecsemőkig.

A mostani beszélgetés lehetőséget adott arra, hogy más szemszögből nézzünk a vitrinek mélyére. A szemünk előtt életre kelő történetet a múltunk, magyar gyökereink, nemzeti értékeink örökségeként lássuk. A kézzel készített népviseletbe öltöztetett babák viseletét olyan örökségként értékeljük, amit szépszülőinktől, ükszülőinktől, nagyszüleinktől kaptunk. A múltunk ilyen irányú megőrzése, továbbadása a felvidéki közösség megmaradását segíti.

A kerekasztal-beszélgetés témáját Perjés Klára, rádiós újságíró vezette és részt vettek: Kovács Gergelyné Szabó Irén néprajzkutató, muzeológus, Molnár Imre, a Pozsonyi Magyar Intézet igazgatója, Harcsa Katalin, a Martonvásári Óvodamúzeum alapítója, Lukács Ágnes Katona Mihály-kutató l, Jókai Mária néprajzkutató, Méry Margit néprajzkutató, Szász István Tas erdélyi orvos, író, szerkesztő és Nagy János szobrászművész.

Megtisztelte jelenlétével a rendezvényt többek között Farkas Iván, a Magyar Koalíció Pártja gazdasági és régiófejlesztési alelnöke, Dráfi Mátyás, Érdemes- és Jászai-díjas színművész, Boráros Imre, Kossuth-díjas színművész, valamint Dániel Erzsébet, a Limes-Anavum Regionális Honismereti Társulás elnöke is.

 

Felvidek.ma

<
>
<
>BÁZIS GYERMEK ÉS IFJÚSÁGI EGYESÜLET

POSTACÍM: 7900 Szigetvár-Becefa, Fő utca 15/1

Székhely: 2800 Tatabánya, Erőmű tér 7/a

Telefonszám: +36 30 601 4455

E-mail: info@bazispont.hu